Thermostaat Brys, ontwikkeld door industrieel ontwerper Lenneke Kuijer van de TU/e, helpt mensen om hun woning koel te houden zonder airco. En bij het verdragen van temperaturen van 17 tot 28 graden Celsius.
Als een gebruiker de Brys (nu nog een demonstratiemodel) instelt, begint hij met het in kaart brengen van de ligging van het huis, de buitenmuren en de ramen. Vervolgens kun je ingeven welke temperatuurrange je comfortabel vindt in huis, bijvoorbeeld tussen 19 en 24 graden Celsius.
Brys gebruikt vervolgens de lokale weersvoorspelling en metingen van je binnentemperatuur om je te adviseren. De thermostaat geeft aan wanneer je het beste je ramen open kunt doen, of juist moet sluiten. Of je gordijnen of zonwering aan een kant van het huis moet sluiten of openen, bijvoorbeeld.
Met deze acties is het volgens Kuijer mogelijk om je huis in de zomer tot negen graden koeler te houden. Of juist op te laten warmen door de winterzon.
Daarnaast kan Brys helpen om je eigen comfortzone uit te breiden. Met stapjes van 0,1-0,5 graad per dag laat het systeem de temperatuur in huis meebewegen met de seizoenen. Zo traint de bewoner ongemerkt om zichzelf warm en koel te houden tot een range van wel 17-28 graden. “Als je lang zit, kan een vest of dekentje extra comfort bieden, maar bij normale activiteit is deze variatie comfortabel, en gezond”, zegt Kuijer.
Drie jaar onderzoek
Kuijer heeft de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar het temperatuurcomfort van mensen, en naar allerlei mogelijke oplossingsrichtingen. “In de eerste fase richtte ik me op hoe er nu met zomerhitte wordt omgegaan in Nederland. En op de relatie tussen warmere zomers en Nederlandse huizen en – mensen. In de tweede fase heb ik door middel van ontwerpficties het aantal oplossingsrichtingen en -concepten verbreed”, vertelt ze.
“Dat leverde heel bijzondere en soms wat buitenissige ontwerpen op, maar die inspireerden ons wel voor de laatste fase. Daarin ben ik samen met partners als Havensteder en Itho Daalderop echt gaan kijken hoe we een werkend product kunnen bieden om mensen op een natuurlijkere manier comfortabel te laten zijn.”
Dit is weer zo’n mooie ontwikkeling waarvan je denkt: “waarom heb ik daar nooit aan gedacht” .
Chapeau.
Het klinkt leuk, maar zitten in een appartementen gebouw waar de vloer nu 28 graden van is. Het geheel is super geïsoleerd maar we houden het zomers niet koel, helaas. Me t een airco krijgen we de temperatuur naar beneden maar dat is eigenlijk de omgedraaide wereld.
geweldig ontwerp .vooral omdat het uitgaat van de menselijke maat ° niet ieder heeft dezelfde kou/warmet beleving