Categories: Actueel

Innovatieve oplossing voor urineverlies

Stress-incontinentie treedt op als de druk op de blaas toeneemt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij rennen, hoesten, niezen, springen, tillen of lachen. Met de juiste therapie kan incontinentie succesvol en blijvend worden bestreden. Maar uit schaamte durven veel mensen het probleem niet aan te kaarten, zodat ze ook niet bekend zijn met een mogelijk behandeling. Met Carin hoopt LifeSense dat stigma te doorbreken.

Wat is Carin?

Carin is een baanbrekend product dat bestaat uit drie elementen.

  • De Carin Protect reeks superabsorberend, wasbaar ondergoed is beschikbaar in normale en kanten uitvoering. Van buiten lijkt het op normaal ondergoed, maar het revolutionaire weefsel beschermt de drager tegen lekken en geurtjes.
  • Carin Measure combineert een miniatuur sensor met een app voor de smartphone. Samen traceren ze urineverlies ten gevolge van specifieke activiteiten. De sensor past onopvallend in een special vakje in het ondergoed – niemand kan zien dat je hem draagt.
  • Op basis van de gemeten resultaten biedt Carin Exercise een gepersonaliseerd trainingsprogramma met bekkenbodemoefeningen. Die duren maar vijf minuten per dag en met periodiek gebruik van Carin Measure kunnen de persoonlijke vorderingen worden gevolgd. Binnen drie tot zes maanden kunnen vrouwen hun gewone dagelijkse activiteiten weer oppakken zonder zich zorgen te maken over onvrijwillig urineverlies.

User-driven development

In 2012 begon social designer Julia Veldhuijzen van Zanten met haar Masters aan de Design Academy Eindhoven, met als doel om een eind te maken aan het stigma rond incontinentie en om vrouwen iets te bieden waarmee ze het probleem kunnen aanpakken. Zij ontwierp de eerste generatie superabsorberend maar toch comfortabel ondergoed dat nu wordt gebruikt in Carin Protect. Tegelijkertijd werkte op het Holst Centre een team onder leiding van Valer Pop aan een sensortechnologie voor mensen met incontinentie. Dat team bestond uit ervaren engineers, zoals Salvatore Polito en Marc Tutelaers. Een toevallige opmerking door een gemeenschappelijke kennis bracht Veldhuijzen van Zanten en Pop met elkaar in contact en daarmee was de basis voor LifeSense gelegd.

Door de combinatie van twee heel verschillende expertises is LifeSense het eerste bedrijf dat zo’n complete aanpak in één pakket kan aanbieden: beschermend ondergoed, een meet-app en sensor, plus een persoonlijk traningsplan.

LifeSense verzamelde ook veel terugkoppeling van potentiële Carin-gebruikers. Bij het testen en beoordelen van diverse interaties voor de ontwikkeling van Carin waren meer dan 100 vrouwen betrokken. Hun opmerkingen vormden de richtlijn bij de ontwikkeling, bijvoorbeeld ten aanzien van de grootte en de vorm van de sensor en voor de plek waar die moet worden gedragen.

"Het eerste proof-of-concept van de sensor werd door sommige vrouwen omschreven alsof ze een liniaal in hun ondergoed droegen", zegt Veldhuijzen van Zanten. "Het was altijd al de bedoeling om hem kleiner te maken en dat is iets waar Holst Centre heel goed in is: miniaturisering. Dank zij de vrouwen die deelnamen aan de ontwikkeling hebben we nu iets dat zo klein is dat je bijna vergeet dat je het draagt."

 Bij het naar de markt brengen van Carin heeft LifeSense gebruik gemaakt van de vaardigheden van een aantal partners. Zo is de sensoreenheid ontwikkeld door Matas Electronics en het trainingsprogramma en de app zijn ontwikkeld in samenwerking met Lifestyle Interactive en Zinc. Ook werden bijdragen geleverd door dr. Bary Berghmans van het Pelvic Care Center Maastricht, waar de eerste klinische proeven met Carin momenteel worden uitgevoerd. Bovendien wordt LifeSense ondersteund door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij.

http://www.lifesense-group.com/

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago