Categories: Actueel

Innovatieprogramma voor digitalisering van maakbedrijven krijgt vervolg

SMITZH fase 3 heeft een omvang van 12 miljoen euro, waarvan de Provincie Zuid-Holland 5,2 miljoen euro en TNO 1,5 miljoen euro bijdragen. Het programma bestaat uit een consortium van 11 partners. SMITZH is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en TNO.

TNO leidt het deelprogramma voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen in samenwerking met fieldlabs en maakbedrijven. De focus ligt op flexible manufacturing, mensgerichte technologie, digital twinning en data delen. Hiervoor draagt TNO 1,5 miljoen euro bij aan kennisontwikkeling.

Bedrijven moeilijk te bereiken

SMITZH-2 kent meer dan 10 kiemprojecten, tientallen bedrijven die in actie kwamen rondom slimme maaktechnologie en 3 demonstratieprojecten. Het bereiken van bedrijven blijkt echter een uitdaging. Er zijn ongeveer 10.000 maakbedrijven in Zuid-Holland, waarvan vele kleine series complexe producten maken. De organisatoren schatten dat er nu zo’n 400 zijn bereikt. SMITZH-3 heeft de ambitie om veel meer Zuid-Hollandse mkb en middelgrote bedrijven te betrekken bij de verdere ontwikkeling van slimme maaktechnologie. Dit doet het deelprogramma van InnovationQuarter met partners als FME, TU Delft, Metaalunie, de Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HI.

Zero programming

Programmamanager vanuit TNO is Lotte De Groen: "Met SMITZH-3 gaan we verder met het stimuleren en ondersteunen van de Zuid-Hollandse maakbedrijven bij het vernieuwen van hun productieproces door nieuwe toepassingen te ontwikkelen op het gebied van automatisering, digitalisering en robotisering. In fieldlabs worden deze toepassingen getoetst op de waarde die ze hebben voor de maakbedrijven. Onze ambities zijn concreet. Bijvoorbeeld ‘zero programming’: robots die niet hoeven te worden geprogrammeerd maar die op basis van CAD-tekeningen van het product en sensoren, ‘snappen’ wat ze moeten doen. En ook: met een digital twin van je productielijn heel snel en met zo min mogelijk kosten aanpassingen aan een product inregelen, of werkinstructies via beeldscherm, AR-bril of beamer projecteren zodat complexe taken eenvoudig uitvoerbaar worden."

Ook voor kleine series

Het gezamelijke aanbod van de fieldlabs kan veel bedrijven helpen om hun producten concurrerend te produceren. Met de nieuwste productietechnologie is het ook voor kleine series en/of enkelstuks soms al interessant. De fieldlabs worden onderling met elkaar in contact gebracht en verbonden met kennislijnen bij TNO. Zij kunnen hun diensten en producten verder ontwikkelen voor bedrijven, om met hen tot nog meer impact te komen. Lotte De Groen: "Onze rol als TNO is naast het inbrengen van inhoudelijke kennis nadrukkelijk het bij elkaar brengen van partijen, het zorgen dat er een gezamenlijke visie ontstaat, het opzetten en coördineren van innovatieprogramma’s en het monitoren van de uitvoering. Een mooi voorbeeld van Orchestrating Innovation."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago