Ingenieursprijs voor micromechanicus Nima Tolou (video)

Nima Tolou (35), universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft, is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs uit handen van juryvoorzitter Micaela dos Ramos, directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (Kivi).

"Nima Tolou is een intrinsiek nieuwsgierige ingenieur , die het vermogen heeft maatschappelijke uitdagingen op wetenschappelijke wijze aan te pakken en om te zetten in doorbraaktechnologieën. Hij ziet uitdagingen en combineert ze tot aansprekend onderzoek dat de wereld een stukje beter maakt", aldus Dos Ramos in haar verslag.

Controleur van minuscule bewegingen

Tolou ontwikkelde een nieuw aandrijfmechanisme voor een mechanisch horloge (Zenith; zie video onderaan deze pagina) en wil dat mechanisme nu gaan gebruiken als energie-oogster voor in sensoren. Zodra er beweging is maakt zijn oscillator er stroom van. Zo werkt Tolou aan de toekomst van het IoT.

Publieksprijs voor gasreiniger Jan Klok

De publieksprijs ging naar Jan Klok (34), Principal Technologist bij Paqell en Scientific Project Manager bij het waterresearchcentrum Wetsus. Hij studeerde biotechnologie aan de Wageningen Universiteit en promoveerde op het verwijderen van zwavelverbindingen uit gas. Hij ontwikkelde een zuiveringsmethode met bacteriën die veel minder schadelijke bijproducten heeft dan de gebruikelijke methode.

Aanstormend talent Korné Walhout

Korné Walhout (28) werd aangewezen als aanstormend talent. Hij werkte als civiel ingenieur bij spraakmakende projecten als de berging van de Costa Concordia en het herstel van St. Maarten na de verwoesting door orkaan Irma. En hij richtte met zijn broer een ingenieursbureau op dat inmiddels tal van toonaangevende opdrachtgevers heeft.