Categories: Actueel

‘Industriële boilers moeten duurzamer’

De UT ontvangt vanuit NWO een budget van 925.000 euro om onderzoek te doen naar het ideale ontwerp. De focus ligt op het voorkomen van akoestische trillingen die worden veroorzaakt door de branders van vele megawatts die de boiler verhitten, enorme grootte kunnen aannemen en de boiler uiteindelijk beschadigen.. Daartoe worden numerieke modellen gemaakt die de akoestische trillingen voorspellen.

Drukschommelingen

Een van de belangrijkste risico’s van het uitvallen van de installatie is het optreden van akoestische drukschommelingen als gevolg van de verbrandingsdynamiek. De vlam is een zeer krachtige geluidsbron, die het geluid kan versterken en tot gevaarlijk hoge niveaus kan opvoeren. De drukschommelingen moeten worden voorkomen met het oog op mechanisch falen. De gevoeligheid voor drukschommelingen is afhankelijk van het type brandstof en het bijbehorende branderontwerp.

Met de komende overgang van het vertrouwde aardgas naar meerdere soorten duurzame brandstof, zoals waterstof of groen gas heeft de industrie instrumenten nodig voor de analyse van de prestaties van de boiler. Dit project richt zich op de vlammen en de akoestische verschijnselen. De UT werkt samen met de Nederlandse industrie, Oxford University en het Barcelona Super Computing Center.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago