16 maart 2022 om 18:03 uur
Delftse onderzoekers onderzochten samen met het Maasstad Ziekenhuis hoe ze van afval uit operatiekamers nieuwe medische producten kunnen vervaardigen. Het resultaat is de productie van een instrumentenopener. Het is het eerste medische product ter wereld dat volledig gemaakt is van ziekenhuisafval. De wetenschappers van TU Delft en het Maasstad Ziekenhuis leveren hiermee een bijdrage aan de overheidsdoelstelling om in 2030 55% van de CO2-uitstoot in de zorg te verminderen.
Onderzoekers Bart van Straten en Tim Horeman van onderzoekslijn ‘Sustainable Surgery' ontwikkelden samen met het Maasstad Ziekenhuis een methode om van polypropyleen inpakpapier een nieuw product te maken. Polypropyleen inpakpapier wordt gebruikt om medische instrumenten in te pakken en te steriliseren.
Door het blauwe inpakpapier om te smelten, is het nu mogelijk om er medische hulpmiddelen van te maken. Een voorbeeld hiervan is de onlangs officieel geregistreerde instrumentenopener. Het ‘blauwe kruisje' zoals de opener ook wel wordt genoemd, houdt scharnierende instrumenten tijdens het was- en desinfectieproces in een open positie. Dit zorgt voor een betere reiniging en desinfectie van het instrument.
In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar 1,3 miljoen kilo polypropyleen inpakpapier gebruikt. Dat inpakpapier eindigde tot voor kort op de afvalhoop. Voor dit onderzoek haalde afvalverwerker Renewi het schone inpakpapier in speciale zakken op, nadat het was gebruikt op de operatiekamer van het Maasstad Ziekenhuis. Daarna werd het omgesmolten.
Het is een doorbraak dat het is gelukt om een nieuw medisch hulpmiddel te maken dat op grote schaal kan worden geproduceerd uit het polypropyleen-afval van het ziekenhuis. Hierdoor kan het ziekenhuis de leverancier zijn van de grondstof om nieuwe (medische) hulpmiddelen mee te maken. Hulpmiddelen die het ziekenhuis zelf kan gebruiken.
"Het is fantastisch dat we samen met de wetenschappers van de TU Delft dit resultaat hebben behaald. Een veelbelovende stap op het gebied van het terugdringen van medisch afval," zegt Peter Langenbach, voorzitter van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis.
De innovatie biedt mogelijkheden om de schaarste van grondstoffen en het wereldwijde afvalprobleem van ziekenhuizen aan te pakken. Medisch afval is een groeiend probleem. Wereldwijd gebruik van afval als grondstof zal bijdragen aan het verlagen van de milieu-impact op grote schaal en daarmee de klimaatverandering.
Achtergrondartikelen
RSS05-04-22 12:49 HenkJan van der Pol werkt als precisietechnoloog graag met de bekende...
27-10-21 13:19 Hoewel drukveren een zeer eenvoudige functie lijken te hebben, zijn er...
25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...
25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...
25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...
Kennismaken
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?
Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:
Product
Welkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.
Deze maand in het magazine
Martin Visser
De slaapbank die ogen opende
Mira-Pet
Ultrasone tandenborstel voor je hond
mo man tai
ShareBees
Sign & Print
Festival
Product gaat in 2020 verder als katern
in het blad Constructeur
Dossier stijlgeschiedenis
In de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .
Stijlgeschiedenis, Artdeco, Arts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme
Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)