EO

Technologie voor de gebruiker

07 maart 2022 om 13:12 uur

Ontwikkelaars worden vaak verrast door onvoorzien gebruik van hun producten. Onderzoekers van het KIT zoeken naar manieren om beter te anticiperen op mogelijk hergebruik van technologie. Afbeelding: Dominika Rogocka/modus media

Digitale technologieën bepalen ons dagelijks leven. Bij het ontwerpen van technologie ligt de focus op functionaliteit. Met het oog op klimaatverandering of maatschappelijke vraagstukken veranderen echter de behoeften en wensen van gebruikers: Veel mensen beschouwen een technisch systeem dat niet aan ecologische of morele eisen voldoet als een slecht product. Daarom moeten fabrikanten bij het ontwikkelen van technologie verder gaan dan de logica van functionaliteit.


Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) willen nu paden van reflectieve technologische ontwikkeling en ontwerp demonstreren.

 

"We ontwikkelen tools en methoden om de digitale revolutie beter te begrijpen en deze steeds meer in het belang van gebruikers en de samenleving te ontwerpen", zegt filosoof Bruno Gransche van KIT's Institute of Technology Futures. "Goed doordacht en bewust technologieontwerp stuit echter op het probleem dat ontwikkelaars vaak niet kunnen voorzien op welke manier mensen een technologie daadwerkelijk gaan gebruiken." Deze zogenaamde multistabiliteit van technologie leidt tot hergebruik en misbruik, maar ook tot innovaties.

 

Onvoorzien gebruik van producten

Als voorbeeld noemt Gransche het gebruik van zelfrijdende auto's: ontwikkelaars waren eigenlijk van plan en planden het lezen van kranten, video's kijken of slapen tijdens het rijden van A naar B. Wat ze niet van plan waren, was het opnemen van seksvideo's tijdens het rijden met de automatische piloot, zoals blijkt uit een videoclip die een paar jaar geleden viraal ging op de sociale media. En Elon Musk, CEO van Tesla, tweette: "Het blijkt dat er meer manieren zijn om de automatische piloot te gebruiken dan we ons hadden voorgesteld - had het moeten zien aankomen."

 

Zelfrijdende auto's hebben veel effecten op het wegverkeer die centrale technologieontwikkelaars zelfs niet kunnen bedenken. Hetzelfde geldt voor digitale technologie, AI-systemen of taalassistenten", vervolgt Gransche.

 

Beter anticiperen op mogelijk gebruik van technologie

"Wie technologie ontwerpt, is niet verantwoordelijk voor de relatie die gebruikers er daadwerkelijk mee hebben, maar voor de mogelijkheden en gebruiksmogelijkheden", zegt de expert. Gransche denkt dat ontwikkelaars van tevoren potentiële beslissingen moeten nemen die niet alleen de manieren bepalen waarop technologieën worden gebruikt, maar ook het daaruit voortvloeiende potentieel voor actie. Wie zich in een eerder stadium van deze complexiteit bewust is, kan veel beter verantwoorde innovatiestrategieën ontwikkelen, gerichter inspelen op de vele behoeften van gebruikers en maatschappelijke verandering meer anticiperend vormgeven. "Hiervoor willen we ze een onderbouwde, maar toch bruikbare basis bieden", zegt Gransche. "Een beter begrip van fenomenen, zoals multistabiliteit, kan in dit opzicht van grote waarde zijn."

 

Achtergrondartikelen

RSS

Spelen met wrijving

05-04-22 12:49 HenkJan van der Pol werkt als precisietechnoloog graag met de bekende...

Ontwerpvergelijkingen en principes van drukveren

27-10-21 13:19 Hoewel drukveren een zeer eenvoudige functie lijken te hebben, zijn er...

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)