EO

Sta op voor – gerecycled – plastic (video)

01 maart 2022 om 08:22 uur

De zelfoprichtende Virén-stoel is geïnspireerd op Lasse Virén, een Finse langeafstandsloper

Om te laten zien wat gerecycled plastic kan doen, heeft Fortum een stoel ontwikkeld, die is gemaakt van gerecycled plastic uit post-consumer plastic afval. De zelfoprichtende Virén-stoel is geïnspireerd op Lasse Virén, een Finse langeafstandsloper die tijdens de Olympische Spelen in München midden in de finale van de 10.000 meter viel. De kansen waren niet in zijn voordeel, maar hij stond op, won goud en vestigde een nieuw wereldrecord.


"Het verhaal van Lasse Virén - en vooral zijn legendarische zege op de Olympische Spelen in München - is voor velen van ons nog steeds inspirerend. Onze ambitie was om met de Virén Chair comebacks, progressie en veerkracht te eren en te laten zien wat er vandaag met gerecycleerde kunststoffen kan worden bereikt. Bovendien is de Virén-stoel een eerbetoon aan het Finse design met kenmerken van kunststof meubilair dat in de jaren zestig door Finse ontwerpers werd ontwikkeld", zegt Jussi Mälkiä, brandmanager bij Fortum. De stoel is ontwikkeld in samenwerking met verschillende professionals, van ingenieurs tot natuurkundigen en onderzoekers.

 

Superieur in veel opzichten

Van al het ooit geproduceerde kunststof afval, was tegen 2019 nog maar 9 procent gerecycled; in datzelfde jaar is maar 14 procent ingezameld voor recycling (bron: UNEP). Het echte probleem ligt in de gebrekkige afvalbeheersystemen, niet in het plastic materiaal zelf. "Plastic is in veel opzichten een superieur materiaal dat moeilijk te vervangen is. Het verbruik van plastic neemt wereldwijd voortdurend toe; de discussie rond plastic zou zich in plaats daarvan moeten richten op de vraag hoe we meer kunnen recyclen. We moeten ervoor zorgen dat de waarde van het materiaal behouden blijft door het plastic te recyclen en het afval waar mogelijk om te zetten in herbruikbaar materiaal", aldus Anniina Rasmus, brand-salesmanager bij Fortum Recycling en Afval.

 

Compounds

Fortum wil het gebruik van gerecyclede kunststoffen uitbreiden door compounds van gerecyclede kunststoffen te ontwikkelen. Hierbij wordt de kwaliteit van het gerecyclede plastic verbeterd, zodat de compounds kunnen worden gebruikt voor producten die technischer en uitdagender zijn in termen van productie, waarvan de Virén-stoel een goed voorbeeld is. "De Virén-stoel is gemaakt van gerecyclede kunststof compound Fortum Circo, versterkt met cellulosevezel om het materiaal te versterken en de ‘carbon footprint' te verkleinen, die ongeveer de helft is van die van nieuwe kunststoffen. De toegevoegde cellulosevezel, afkomstig uit hernieuwbare bronnen, absorbeert ook koolstof, waardoor de footprint van het materiaal nog verder wordt verkleind", aldus Rasmus.

 

 

Achtergrondartikelen

RSS

Spelen met wrijving

05-04-22 12:49 HenkJan van der Pol werkt als precisietechnoloog graag met de bekende...

Ontwerpvergelijkingen en principes van drukveren

27-10-21 13:19 Hoewel drukveren een zeer eenvoudige functie lijken te hebben, zijn er...

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)