EO

De elektrische Fulpra-vrachtfiets krijgt Erkenning Goed Industrieel Ontwerp

25 oktober 2021 om 11:56 uur

De elektrische vrachtfiets Fulpra L1 heeft een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp gekregen. De fiets is ontworpen door industrieel ontwerpbureau Dynteq. Het is de eerste elektrische vrachtfiets met een RDW-typegoedkeuring en een Europese goedkeuring in de L1e-A categorie voor lichte elektrische voertuigen.


De fiets combineert een robuuste constructie, een vermogen van 1000 Watt en een netto laadvermogen van 350 kilo met een slim ergonomisch ontwerp, dat het werk van bezorgdiensten en servicedienstverleners in binnensteden vergemakkelijkt.

 

De Erkenning Goed Industrieel Ontwerp (GIO) wordt sinds 1985 uitgereikt. De erkenning is een kwaliteitsstempel voor goed vakmanschap en een middel om het belang van professioneel productontwerp uit te lichten. De inzendingen worden beoordeeld op vijf criteria: functionaliteit, materiaal, vormgeving, ergonomie en respect.

 

Dit jaar kregen 31 inzendingen het predikaat Goed Industrieel Ontwerp. De Fulpra L1 werd daarnaast samen met 16 andere inzendingen genomineerd voor de Special Awards: een speciale onderscheiding voor producten die als beste het volledige en veelzijdige verhaal van ‘goed industrieel ontwerp' vertellen.

 

Niels Markvoort van Fulpra: "Er is samen met ontwikkelpartner Dynteq veel tijd in het ontwerp en de functionele ontwikkeling van de vrachtfiets gestoken. En zeker de RDW-goedkeuring is een intensief proces, waarvoor nogal wat (test)procedures doorlopen moesten worden. Uiteindelijk heeft dat werk geresulteerd in de enige Europese goedkeuring voor een vrachtfiets in de L1e-A categorie voor lichte elektrische voertuigen."

 

‘Door het dichtslibben van de binnensteden door de stroom van bestelwagens van koeriersdiensten is het bedenken van innovatieve vervoersconcepten hoogst noodzakelijk. Ontwerpbureau Dynteq ontwikkelde daarom voor Fulpra de L1 elektrische vrachtfiets. In de vrachtruimte van 3 kuub passen twee standaard rolcontainers. Met maar liefst vijf deuren is de Fulpra L1 van alle kanten bereikbaar. Met zijn smalle profiel en neigconstructie kan de vrachtfiets probleemloos door de nauwe straten van historische steden manoeuvreren", zo oordeelt het juryrapport.

 

De ontwerpen, die dit jaar de Erkenning Goed Industrieel Ontwerp kregen, zijn momenteel te zien tijdens de tentoonstelling van de Dutch Design Week (DDW) in het Klokgebouw in Eindhoven.

 

Achtergrondartikelen

RSS

Spelen met wrijving

05-04-22 12:49 HenkJan van der Pol werkt als precisietechnoloog graag met de bekende...

Ontwerpvergelijkingen en principes van drukveren

27-10-21 13:19 Hoewel drukveren een zeer eenvoudige functie lijken te hebben, zijn er...

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)