EO

Huidige belastingen belemmeren circulaire bedrijfseconomie

30 augustus 2021 om 13:15 uur

Belastingen in Nederland houden niet specifiek rekening met circulaire bedrijfsmodellen en vormen daarmee een belemmering voor een circulaire bedrijfseconomie. Zo blijkt uit onderzoek van fiscaal juristen van de Vrije Universiteit van Amsterdam, EY en bedrijfskundigen van Royal HaskoningDHV.


Een circulaire economie is een economisch systeem waarin zo min mogelijk afval ontstaat. Een circulair bedrijfsmodel heeft als uitgangspunt producten aan het eind van hun levensduur te hergebruiken of te recyclen (van het afvalmateriaal iets nieuws maken) in plaats van ze weg te gooien. Deze aanpak bespaart grondstoffen, gaat de ophoping van afval in natuur en oceanen tegen en vermindert de uitstoot van CO2.

 

Voor het stimuleren van een circulaire bedrijfseconomie is volgens de onderzoekers een langetermijnbeleid van het kabinet nodig op het gebied van belastingeffecten bij vergroening, uitstootvermindering en introductie van circulaire bedrijfsmodellen. De huidige belastingen belemmeren het gebruik van circulaire bedrijfsmodellen. De juristen onderzochten in het specifiek de wisselwerking tussen het circulaire bedrijfsmodel Take Back Chemicals en een viertal belastingen, te weten de vennootschapsbelasting, de omzetbelasting (BTW), douanerechten en de milieuheffingen.

 

Het circulair bedrijfsmodel Take Back Chemicals stapt af van traditionele grondstofverkoop en is gebaseerd op dienstverlening en terugname van gebruikt materiaal. In plaats van grondstoffen te verkopen, biedt de leverancier het materiaal ter beschikking. Deze transformatie van product naar dienst brengt uitdagingen mee voor de eerder genoemde belastingen, gezien deze momenteel ingericht zijn op verkoop in plaats van dienstverlening van grondstoffen.

 

De onderzoekers tonen aan dat alle vier relevante belastingen geen rekening houden met de omzetting van product naar dienst. De belastingen stimuleren geen circulaire bedrijfsmodellen, wat een belemmering vormt voor verduurzaming.

 

Volgens VU-fiscaal jurist Albert Bomer is een langetermijnbeleid van het kabinet op het gebied van belastingeffecten bij vergroening, uitstootvermindering en introductie van circulaire bedrijfsmodellen hoognodig. Mede-onderzoeker en fiscaal jurist Jan Gooijer duidt het belang hiervan. ‘'Klimaatverandering is een nijpend probleem, de gevolgen worden steeds duidelijker zichtbaar en het halen van de klimaatdoelen is urgent'', aldus Gooijer. ‘'Met de recent gepresenteerde klimaatplannen van de Europese commissie is juist nu het moment om de belastingen zo in te richten dat zij circulaire bedrijfsmodellen niet tegengaan maar juist stimuleren'', vervolgt Bomer. In de whitepaper die Bomer schreef in samenwerking met de andere onderzoekers doen zij hier een aantal concrete aanbevelingen voor.

 

 White paper Fiscale aspecten van circulaire bedrijfsmodellen.

 

Achtergrondartikelen

RSS

Spelen met wrijving

05-04-22 12:49 HenkJan van der Pol werkt als precisietechnoloog graag met de bekende...

Ontwerpvergelijkingen en principes van drukveren

27-10-21 13:19 Hoewel drukveren een zeer eenvoudige functie lijken te hebben, zijn er...

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)