EO

Social distancing in full colour

20 mei 2021 om 16:30 uur

Social distancing in full colour

Niesscherm, spuugmuur of spatwand? Je ziet ze overal. Of eigenlijk zie je ze niet, want de sinds Covid-19 alom tegenwoordige schermen zijn kleurloos en transparant. Dat kan vrolijker, zo dacht de Australische designer en architect Zahava Elenberg, en dankzij haar ‘spugen’ we er nu vrolijk en kleurrijk op los.


Tekst: Walter Wijnhoven / Beeld: ClikclaxTM

 

Clikclax is een modulaire oplossing voor social distancing, geïnspireerd door het kinderspeelgoed Playplax uit de jaren 1970. Het werd in eerste instantie ontwikkeld om de terugkeer naar kantoren na de pandemie te vergemakkelijken. Tijdens het werken aan het prototype voor haar eigen kantoor, realiseerde Elenberg zich dat de brede functionaliteit en aanpasbaarheid van het systeem toepasbaar is in meerdere omgevingen. De heldere kleuren van Clikclax, ‘made in Australia' van perspex, zijn geïnspireerd door de Australische bush.

 

Leuk, functioneel en flexibel

"Clikclax is niet alleen voor kantoren, het is voor elke gemeenschappelijke ruimte waar mensen samen willen komen maar veilig uit elkaar moeten blijven. Het is leuk, functioneel en flexibel", aldus Elenberg. Zij ziet inmiddels mensen overal ter wereld ‘clikclaxen' - van kantoren en flexplekken tot scholen, hotels, bibliotheken, en aan gemeenschappelijke tafels in café's en restaurants. Het geeft een kleurrijke uitstraling, alsof het speelgoed is dat deel uitmaakt van ons dagelijks leven. De schermen worden geleverd als een volledig aanpasbare ‘social distancing kit' die gemakkelijk kan worden geïnstalleerd op bureaus, werkbladen en werkplekken van verschillende afmetingen. Elke kit bestaat uit een reeks van tien in elkaar grijpende perspex platen van verschillende vormen en maten plus zes onderstellen, die allemaal kunnen worden gecombineerd.

 

niesscherm 

 

Achtergrondartikelen

RSS

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

(Not) safe for designers: Materialen van de toekomst

17-12-20 12:52 Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze...

Met MBD richting een model based ecosysteem

17-12-20 09:43 Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)