EO

Designer Robert Bronwasser ontwerpt Smarter Phone

14 maart 2021 om 14:55 uur

Smartphones worden steeds sneller, dunner en lichter. Maar waarom zijn alle innovaties vooral gericht op de techniek? Vanuit deze gedachte ontwierp Robert Bronwasser de Smarter Phone: een smartphone, die veel praktischer, persoonlijker en stijlvoller is dan de huidige modellen op de markt. Door te focussen op het fysieke ontwerp, laat hij zien dat een telefoon veel meer is dan techniek.


Als industrieel ontwerper is Bronwasser constant bezig met het verbeteren van alledaagse producten. Of het nu een televisie, een fiets of een gieter is, hij onderzoekt altijd in welke context een product wordt gebruikt en waar de mogelijkheden liggen voor verbetering. "Alle smartphones lijken op elkaar", vertelt Bronwasser. "En je hebt altijd een apart telefoonhoesje nodig om hem te beschermen. Dat is een zwaktebod! Bij het ontwerpen van de Smarter Phone heb ik dan ook vooral gekeken naar het gebruiksgemak en de vormgeving."

 

De smartphone als persoonlijk accessoire

Het resultaat is een smartphone met een slimmere behuizing, die de functionaliteit verhoogt en eenvoudig gepersonaliseerd kan worden. Door vormgeving, kleur en materiaalgebruik is de bescherming onderdeel geworden van de telefoon zelf. De tweedelige behuizing maakt het mogelijk om allerlei kleur- en materiaalcombinaties te maken, waardoor je telefoon een fashion statement wordt in plaats van een technische gadget.

 

Ontwerpen om te verbeteren

De Smarter Phone heeft een lichte bolling aan de achterkant, waardoor hij lekker in de hand ligt. Bovendien bestaat de behuizing uit twee delen, waarvan één deel met textuur. Hierdoor weet je - zelfs zonder te kijken - wat de bovenkant, onderkant, voorkant en achterkant is. Daarnaast heeft de Smarter Phone drie geprogrammeerde knoppen onder het touchscreen, waarmee je je meest favoriete apps snel kunt openen. En met het uitklapbare voetje kun je de telefoon zowel horizontaal als verticaal neerzetten. Handig voor beeldbellen, selfies maken en video's kijken.

Designer Robert Bronwasser ontwerpt Smarter Phone 

Nog niet op de markt

De Smarter Phone komt nog niet op de markt, maar is een concept van de ontwerper om zijn visie op alledaagse producten te presenteren. Hiermee laat hij zien dat design een belangrijke rol speelt bij dagelijkse producten."Bij elektronische producten gaat het vaak om de technische innovaties en specificaties. Maar vaak zijn er juist andere verbeteringen nodig om een product bruikbaarder en vooral prettiger te maken. Design gaat er wat mij betreft altijd om wat je er mee kunt doen", aldus Bronwasser.

 

Enjoy Everyday Design

De Smarter Phone is een concept uit het boek Enjoy Everyday Design. In dit koffietafelboek laat Robert
Bronwasser naast de favoriete ontwerpen uit zijn carrière als industrieel ontwerper, ook een groot aantal
concepten voor alledaagse producten zien. Deze dienen als inspiratie en illustratie van zijn visie op design.

Designer Robert Bronwasser ontwerpt Smarter Phone 

 

Achtergrondartikelen

RSS

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

(Not) safe for designers: Materialen van de toekomst

17-12-20 12:52 Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze...

Met MBD richting een model based ecosysteem

17-12-20 09:43 Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)