EO

Een wand die ademt

04 maart 2021 om 12:37 uur

Ruimteverdelers of scheidingswanden zijn meer dan alleen maar extra muren - het zijn kleedkamers, privé-vergaderruimtes, interieurstukken, of gewoon een middel om zonlicht tegen te houden. Helaas vaak massaal geproduceerd en gemaakt van inefficiënt materiaal. De ontwerpers van Molo, een Canadese ontwerp- en productiestudio onder leiding van Stephanie Forsythe en Todd MacAllen, hebben de ruimteverdeler nieuw leven ingeblazen. Ze noemen het een papieren softwall of vouwbare wand, die flexibel plooit en buigt in elke gewenste formatie en die uitzet en samentrekt als je ademhaling.


Tekst: Walter Wijnhoven / Beeld: Molo

 

Volledig uitgeschoven en in een rechte lijn geplaatst meet een softwall tot 4,5 meter, in gecomprimeerde toestand kan hij ‘terugspringen' tot de dikte van een boek. Molo's papieren softwall is gestructureerd in houten lagen afkomstig uit verantwoorde bron, gecertificeerd door de Forest Stewardship Council, en gecoat met een niet-toxische brandvertrager. Het honingraatpatroon geeft de softwall vorm en flexibiliteit terwijl het ook zorgt voor gelaagde barrières om geluid te absorberen.

 

Schuifdeur

De softwalls zijn verkrijgbaar in drie verschillende hoogtematen en in de kleuren okerbruin, helder indigo en verzadigd zwart. Stalen strips aan het magnetische uiteinde van de softwall kunnen zich vastzetten op harde oppervlakken zoals muren of hekken. Met een bijbehorend vilten handvat kan Molo's softwall een schuifdeur nabootsen die doet denken aan shōji, een ruimteverdeler die in de traditionele Japanse architectuur wordt gebruikt. Door extra softwalls te bevestigen aan de magnetische strips aan de uiteinden van elke afscheiding kunnen ze verdubbelen in grootte of zelfs verdrievoudigen. Het wachten is op het eerste huis dat volledig uit softwalls is opgebouwd...

 

Achtergrondartikelen

RSS

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

(Not) safe for designers: Materialen van de toekomst

17-12-20 12:52 Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze...

Met MBD richting een model based ecosysteem

17-12-20 09:43 Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)