EO

De éénpitter: Jurriaan Bol: "Kunststof is een interessant materiaal"

04 maart 2021 om 12:28 uur

Nederland telt vele ontwerpbureaus, maar er zijn ook ontwerpers die ‘voor zichzelf’ werken. Zoals Jurriaan Bol.


Tekst: Walter Wijnhoven. Beeld: Jurriaan Bol.

 

Welke opleiding(en) heb je gedaan?

Productontwikkeling aan de AIVE, de Academie Industriële Vormgeving Eindhoven, nu bekend als Design Academy Eindhoven. In het begin van mijn loopbaan heb ik vier jaar bij een klein ingenieursbureau gewerkt en veel techniek bijgeleerd.

 

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Dat was uit nood geboren. In 2014 kwam ik bij een grote reorganisatie op straat te staan en bleek mijn leeftijd ineens een obstakel bij het vinden van een leuke baan. Freelancer worden leek de enige oplossing en in 2015 begon ik met Boldesign. Eerst met één klant, later steeds meer. Het bevalt me erg goed, ik had het veel eerder moeten doen!

 

Wat doe je precies?

Ik optimaliseer producten voor kunststof spuitgieten en voor massaproductie in het algemeen. Vrijwel mijn hele loopbaan heb ik bij bedrijven gewerkt met eigen massaproductie. Toevallig steeds bedrijven die (ook) kunststof spuitgieten. Eerst als ontwerper, later als manager productontwikkeling. Het in productie nemen van nieuwe producten gaat niet altijd zonder aanloopproblemen. In een bedrijf met eigen productie krijg je dat uiteraard meteen te horen, en word je geacht het mee op te lossen. First-time-right lukt dan steeds vaker. Met mijn kennis van massaproductie help ik nu andere bedrijven hun producten uit te werken voor massaproductie en assemblage.

 

bord 

Wie zijn je klanten?

Ontwerpbureaus die hulp willen bij de finale engineering. Maar ook spuitgietbedrijven, die krijgen regelmatig productie aanvragen voor ontwerpen die nog niet helemaal geschikt zijn voor spuitgieten. Daarnaast krijg ik ook opdrachten ‘from scratch' waarbij ik het hele product ontwerp, heel leuk om te doen.

 

Waar is je werkplek?

Thuis heb ik een kleine werkkamer, daarnaast heb ik een werkplaats met 3D printer om aan prototypes te werken. Al vóór corona ging veel overleg via video. Soms komen klanten hier, zelfs managers van grote bedrijven vinden het leuk om eens in een oud boerderijtje aan de keukentafel aan te schuiven.

 

eenpitterWat zijn goede voorbeelden van je werk?

Kunststof verkeersborden voor Climate Signs. De uitdaging was om van Bio Polyethyleen verkeersborden te maken. Uiteraard net zo sterk als gewone aluminium verkeersborden, ook al is PE veel zwakker. Tijdens het ontwerpproces heb ik de sterkte steeds verder verbeterd. Omdat de borden in verschillende standen kunnen worden gemonteerd, bleek een honingraatstructuur van ribben op de achterzijde een optimale en fraaie oplossing. Door het gebruik van Bio PE pakken de borden CO2 negatief uit. Voor dit project heb ik intensief samengewerkt met DPI Geldrop, die ook de productie verzorgt.

 

Wat is het ontwerp waar je het meest trots op bent?

Het nieuwe kunststof cargo-bike wiel voor Alligt. Er is een groeiende markt voor cargo-bikes om de bestelbusjes in de steden te vervangen. Voor die zware fietsen is het moeilijk goede gespaakte wielen te maken. Dit is alweer het tweede generatie kunststof wiel, dat nog meer gewicht aan kan, 150 kg per wiel. Ik heb het helemaal geoptimaliseerd op sterkte en stijfheid, dus maximale eigenschappen bij minimaal gewicht. Het is een 100% Nederlands product.

 

fietsWat is je laatste gerealiseerde ontwerp?

Een recent ontwerp was een mooie, stevige fietsmand in Nordic stijl voor de firma Basil die goed is ontvangen door de markt. Er lopen nu meerdere projecten, een daarvan betreft het vervangen van bewerkelijke technische onderdelen door kunststof spuitgietonderdelen. Het is fijn om te kunnen wisselen tussen projecten, dat maakt je effectiever.

 

Wat is je favoriete materiaal?

Kort en simpel: Kunststof. Er kan heel veel mee. Maar ook heel veel niet, dat maakt het zo interessant.

 

Wie is je favoriete designer/ontwerper?

Raymond Loewy. Niet omdat ik al zijn ontwerpen even mooi vindt, maar omdat hij een heel nieuwe kijk op producten heeft geïntroduceerd.

 

Wat zou je weleens willen (her)ontwerpen?

Een retro versie van de Citroën DS, dat lijkt me heel leuk om te doen.

 

De éénpitter: Jurriaan Bol: 'Kunststof is een interessant materiaal'Waarom is het ontwerpvak zo leuk?

Het wordt nooit saai, als ontwerper krijg je steeds opnieuw een uitdaging voorgelegd. En verder is het is gewoon leuk om iets te doen waar je goed in bent. Dit wilde ik al als kind, nog vóór dat ik wist dat dit vak ook echt bestond.

 

Waar ben je online te vinden?

www.boldesign.nl

 

Achtergrondartikelen

RSS

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

(Not) safe for designers: Materialen van de toekomst

17-12-20 12:52 Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze...

Met MBD richting een model based ecosysteem

17-12-20 09:43 Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)