EO

Depot Boijmans Van Beuningen

17 oktober 2020 om 07:56 uur

Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld heeft zijn technische voltooiing bereikt. Tijdens de Zilveren Opening gingen de deuren van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam eind september drie dagen lang al even open voor 7.500 bezoekers. Zij konden alleen het interieur bewonderen, de collectie volgt in het najaar van 2021.


Door: Walter Wijnhoven

 

Na de succesvolle publieksdoop is het de komende maanden tijd voor afbouwen, inbouwen, inrichten en opstellen. In die periode wordt de kunst ondergebracht in vijf klimaatzones, passend bij verschillende materialen zoals metaal, plastic, papier, zwartwit- en kleurenfotografie. In het nieuwe depot komt de complete collectie - meer dan 151.000 kunstwerken met een gezamenlijke waarde van bijna 8 miljard euro - onder één dak. Op dat dak komt een restaurant, dat samen met het dakbos van 75 berken een ‘nieuwe huiskamer' voor de stad moet worden als ‘roof with a view'. Het spiegelende icoon is ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV, ook verantwoordelijk voor de Rotterdamse Markthal.

 

Adopteer een spiegel

Het 39,5 meter hoge depot in het Rotterdamse Museumpark wordt op fraaie wijze geïntegreerd in de omgeving dankzij de gevel met 6.609 m2 dubbelgekromde spiegels. In het spiegelende oppervlak komt in 360° graden de gehele skyline van Rotterdam voorbij. Tip: adopteer een van de 1.664 spiegelpanelen en bouw mee aan het nieuwe icoon van Rotterdam. Een bijnaam is er trouwens al: De Pot. Info: boijmans.nl

 

Achtergrondartikelen

RSS

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

(Not) safe for designers: Materialen van de toekomst

17-12-20 12:52 Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze...

Met MBD richting een model based ecosysteem

17-12-20 09:43 Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)