EO

LEGO Audio & Braille

23 juni 2020 om 09:16 uur

Jong en oud speelt graag met LEGO. Met behulp van AI-technologie wordt het bouwen met de gekleurde steentjes nu toegankelijker gemaakt voor iedereen met een visuele beperking, onder de noemer: LEGO Audio & Braille Building Instructions.


Tekst: Walter Wijnhoven

 

Het idee komt van Matthew Shifrin, die blind geboren is. Als kind ontwikkelde hij een sterke passie voor LEGO Play, maar hij had altijd hulp nodig bij specifieke bouwinstructies. Via een vriend van het Massachusetts Institute of Technology Media Lab werd hij voorgesteld aan het Creative Play Lab van de LEGO Groep. Het team nam zijn idee mee naar het Austrian Research Institute for Artificial Intelligence, die nieuwe AI-software ontwikkelde om LXFML-data (LEGO Exchange Format Mel Script) te vertalen van visuele instructies naar tekstgebaseerde beschrijvingen voor braille- en gesproken instructies. Spraaksynthesebedrijf CereProc leverde vervolgens de Software Development Kit en de stem die de instructies voorleest.

 

Pilot

De eerste instructies die via een pilot roll-out werden gelanceerd omvatten een set van LEGO Classic, LEGO CITY, LEGO Friends en LEGO Movie 2. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de instructies te horen m.b.v. hun schermlezer of met audio die door de LEGO Groep wordt geleverd, of m.b.v. een braillelezer. De pilot volgt slechts enkele maanden na de aankondiging van LEGO Braille Bricks - een initiatief gericht op het ondersteunen van jonge kinderen met een visuele beperking om op een speelse en inclusieve manier braille te leren. Beide projecten zijn gefinancierd door de LEGO Foundation.

 

Info: legoaudioinstructions.com 

 

Achtergrondartikelen

RSS

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

(Not) safe for designers: Materialen van de toekomst

17-12-20 12:52 Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze...

Met MBD richting een model based ecosysteem

17-12-20 09:43 Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)