EO

Mondkapjes voor Máxima

23 juni 2020 om 09:04 uur

Nederland telt vele ontwerpbureaus, maar er zijn ook ontwerpers die ‘voor zichzelf’ werken. Zoals Linda Zoon.


Wanneer ben je voor jezelf begonnen?

Na circa tien jaar in dienst bij diverse drukkerijen als grafisch ontwerper en grafisch technicus, zette ik in 1993 de stap naar een eigen bedrijf (DUS bv) voor grafische vormgeving en illustratief werk.

 

Waar is je werkplek?

Mijn studio is gevestigd in een winkelpand in het centrum van Rotterdam. Als geboren en getogen Rotterdammer een fantastische inspirerende werkplek. Via mijn etalage, een echte eye catcher, krijg ik regelmatig bezoekers die een bestelling plaatsen.

 

Wat doe je precies?

Mijn werk bestaat uit het vormgeven van alles wat met communicatie te maken heeft voor uiteenlopende bedrijven. Van huisstijlen, posters en jaarverslagen voor drukwerk tot online banners, E-books en visualisatie van producten. Naast grafische vormgeving illustreer ik mode en ontwerp ik dessins voor stoffen. Mode is mijn grote passie.

 

Wat is je werkwijze?

Ik maak mijn tekeningen op een groot formaat tablet gekoppeld aan mijn computer, m.b.v. speciale software. Ik teken direct op het scherm met een pen en in lagen. Zo kan ik makkelijk de kleur van de creaties aanpassen.

 

Wat is je laatste ontwerp?

Mijn guilty pleasure: de garderobe illustreren van koningin Màxima. In dit corona-tijdperk is de vraag: wel of geen verplicht mondkapje. Maar hoe gaan staatshoofden en royals daarmee om? Ik bedacht een hele chique voor hare majesteit, een met kroontjes geborduurd royal mondmasker afgewerkt met glimmende steentjes. De geborduurde kroontjes komen terug in het totaalplaatje. Bij iedere gelegenheid zou dan een passende versie moeten komen, matching bij de dagelijkse outfit.

 

Op welk ontwerp ben je het meest trots?

Op mijn samenwerking met een Belgische stoffenwinkel uit Brugge in Haute Couture stoffen. Tweemaal per jaar komt de klant met een nieuwe collectie stoffen, ingekocht bij weverijen in Frankrijk en Italië, naar mijn studio. Dan zoeken we samen uit welke stoffen ik ga illustreren voor offline en online uitingen. Onlangs maakte ik, omdat mondkapjes in België verplicht zijn in het OV, een online campagne om zijn stoffen te promoten voor het zelf maken van mondkapjes. Dit was een succes!

 

Waar werk je momenteel aan?

Een illustratie voor een goudsmid in Den Haag, als achtergrond om de sieraden te showen. Zo krijgt dit artikel een creatieve opvalwaarde.

 

Wat zou je weleens willen ontwerpen?

Exclusieve designs voor mode-ontwerpers. Of iets in de film- of theaterwereld, zoals kostuums ontwerpen. En natuurlijk voor koningin Máxima... Een mooie stof voor een avondjurk, de ultieme droom!

 

Linda Zoon online: www.lindazoon.nl / instagram @lindazoon

linda

 

Achtergrondartikelen

RSS

(Not) safe for designers: Materialen van de toekomst

17-12-20 12:52 Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze...

Met MBD richting een model based ecosysteem

17-12-20 09:43 Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de...

Microns meten met muis van een tientje

26-11-20 11:29 In 2015 wint Gihin Mok de Wim van der Hoek Award voor zijn afstudeerwerk...

(Not) safe for designers - Lichtgewicht ontwerpen

24-11-20 11:15 “Moet het snel klaar? Ontwerp dan in staal. Moet het licht zijn? Gooi dan...

(Not) safe for designers: Slimme materialen (tien kandidaten)

26-10-20 13:41 Welkom terug, beste lezer. Na alle constructieve overwegingen uit de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)