EO

Abstracte aantrekkingskracht

19 mei 2020 om 13:33 uur

Hoe zou een stoel eruit zien als je die zou maken in een 3D-versie van Tetris? Goodbye Yellow Brick Road, hello Yellow Brick Chair!


Tekst: Walter Wijnhoven

 

Deze stoel herinterpreteert het fenomeen zitten met behulp van abstracte elementen. Ondanks de rechte hoeken is de stoel aan alle kanten zacht en kun je er in elke comfortabele houding op zitten. Dankzij het gebruik van scherpe vormen uit zachte kussens ontstaat een in het oog springend visueel contrast. In combinatie met de energieke gele tint geeft de Yellow Brick Chair gemengde signalen af, maar nodigt ondanks het vervreemdende effect uit om plaats te nemen.


Dat de stoel aan het puzzel-computerspelletje Tetris doet denken is niet geheel toevallig, beiden hebben hun oorsprong in het (voormalige) Oostblok. Tetris werd bedacht in Moskou, de stoel is een ontwerp van Dmitriy Sivak, architect en interieurontwerper bij Sivak+Partners in Kiev (Oekraïne). De Yellow Brick Chair is als pre-order te bestellen voor ongeveer 925 euro. Of er ook een Minecraft variant volgt is overigens niet bekend.


Info: https://sivak-partners.com

 

Tetris

Tetris is in 1984 ontworpen door Aleksej Pazjitnov (1956), een Russische softwareontwikkelaar bij het Computercentrum van de Sovjet-Academie van Wetenschappen. De naam is afgeleid van het woord tetronimo, omdat ieder blokje uit vier vierkantjes bestaat en zo een tetromino is, en van tennis, de favoriete sport van Pazjitnov. Hij verhuisde in 1991 naar de Verenigde Staten en werkte tot 2005 bij Microsoft. Nadat de Sovjet-Unie was opgeheven vormde Pazjitnov samen met Henk Rogers het bedrijf The Tetris Company LLC (TTC) om alsnog (met succes) royalties te innen voor Tetris. Royalties voor de Yellow Brick Chair zitten er echter niet in.
 

Achtergrondartikelen

RSS

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25-02-21 11:24 In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst...

Luidspreker krijgt metamateriaal

25-02-21 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een...

(Not) safe for designers: Materialen van de toekomst

17-12-20 12:52 Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze...

Met MBD richting een model based ecosysteem

17-12-20 09:43 Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de...

Microns meten met muis van een tientje

26-11-20 11:29 In 2015 wint Gihin Mok de Wim van der Hoek Award voor zijn afstudeerwerk...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)