EO

Fleet als designstatement

24 maart 2020 om 13:48 uur

Vanderlande, marktleider in transportsystemen voor interne logistiek, is ervan overtuigd dat design een essentiële rol speelt in toekomstbestendige innovaties. Want design, in de brede zin van het woord, verenigt alle elementen van een systeem met elkaar. Daarom wil het bedrijf met Fleet een designstatement maken, waarin high tech, gerichtheid op klant en mens, futuristische visie en verantwoordelijkheid nemen voor de planeet aarde samenkomen. Het leverde het predicaat ‘Erkenning Goed Industrieel Ontwerp’ (GIO) 2019 op.


Fleet is een innovatief, logistiek systeem voor de afhandeling van individuele stuks bagage, ontwikkeld door Vanderlande en ontwerpbureau Idenova. Elke Bag-runner vervoert één koffer of tas en bepaalt op de luchthaven zelf wat de snelste route is. Ergonomische en intuïtieve overwegingen zijn een integraal ontwerpaspect bij de ontwikkeling van de user interfaces. Bij het ontwerpproces is ook gelet op de juiste lichaamshouding van operators en onderhoudspersoneel.

 

De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp worden jaarlijks georganiseerd door de onafhankelijke stichting Designlink en een keur aan representatieve beroeps- en brancheorganisaties, kennis- en onderwijsinstellingen en intermediairs ondersteunen GIO. Cube design museum toont nog t/m 17 mei de belangrijkste producten die in 2019 een GIO-erkenning ontvingen.

 

Info: cubedesignmuseum.nl
Inschrijven voor GIO 2020: www.gio.nl

 

Achtergrondartikelen

RSS

De tirannie van...ingenieurs-balkentheorie

20-05-20 12:35 In zijn buitenaards goede essay ‘The Tyranny of the Rocket Equation’,...

Hoe ‘fijn’ moet het zijn?

20-05-20 12:06 Machine- en installatiebouwers die een consistente modulaire aanpak...

Dynamisch balanceren met of zonder contramassa

20-05-20 11:34 In 2008 ging de Wim van der Hoek Award naar Volkert van der Wijk voor zijn...

Print(er)optimalisatie brengt ABS naar ‘desktop’

20-05-20 10:30 3D-printen als productietechniek heeft vooral veel baat gehad bij de...

Ontwerp van een telescoopspiegelophanging

26-03-20 15:07 De tweede Wim van der Hoek Award ging in 2007 naar Rob van Haendel voor een...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)