EO

Blindenstok 2.0

19 november 2019 om 14:27 uur

Debby Marchena is slechtziend en gebruikt een blindenstok zodat verkeersdeelnemers rekening met haar kunnen houden. Tot voor kort werkte de stok prima. Totdat zij op een donkere regenachtige avond werd aangereden door een automobilist die haar écht niet gezien had. Zij kwam er redelijk goed vanaf, maar zij had nooit gedacht dat die aanrijding een nieuw begin van een grote verbetering zou initiëren voor ‘VIPS’: Visually Impaired Persons.


Debby bedacht dat zij het risico om aangereden te worden drastisch zou kunnen verlagen door zichzelf zichtbaarder te maken voor ‘de anderen’. Als zij met licht zou lopen zou men haar van ver zien, ook in de mist en regen. Zij bedacht daarom om haar traditionele stok te vervangen door een lichtgevende stok. Zo’n stok bestond nog niet dus ontwikkelde Debby een lichtgevende Blindenstok: De Marchena Cane.
 
Prototype
Debby’s doelstelling is dat uiterlijk in 2015 30% van de mensen met een visuele beperking de Marchena Cane gebruiken en dat in 2030 de algoritmes in zelfrijdende auto’s en Smart Cities deze stok herkennen en hierop adequaat reageren. Het eerste prototype werd getoond bij de Embassy of Health op de Dutch Design Week. De reacties waren eensluidend positief. Iedereen vindt dat deze stok er al lang had moeten zijn. Mede op basis van verkregen input tijdens DDW wordt nu gewerkt aan noodzakelijke verbeteringen.
 
Open Source
Vanwege goedkope kopieerders gaan fabrieken niet zelf investeren in het maken van de industriële ontwerpen met alle certificering, die nu eenmaal nodig is voor het op de markt brengen van vernieuwde hulpmiddelen. Daarom werft Debby fondsen om het design met alle certificering te laten maken, om het namens alle donateurs geheel Open Source aan te bieden aan alle producenten. Het is immers de bedoeling dat er snel goede lichtgevende witte stokken uit de fabriek rollen. Hoe eerder, hoe beter.
 
Info: www.lightupcane.com.  
Klik hier om Debby een handje te helpen.
 

Achtergrondartikelen

RSS

Not safe for designers III - Mooie kleurtjes! Maar… wat betekenen ze eigenlijk?

24-02-20 16:35 Welkom terug, beste lezer. Na statica en stijfheid gaat het deze keer over...

‘XXL’ composieten 3D-printen

24-02-20 16:20 In november vorig jaar heeft PolyProducts de eerste officiële 3D-printer...

Ontwerp van een mensachtig robotoog

24-02-20 16:09 Erik Manders kreeg in 2006 de Wim van der Hoek Award toegekend voor zijn...

In de wolken

30-01-20 10:12 Het in Boston gevestigde PTC heeft onlangs het relatief jonge ‘3DCAD in...

Van corporate identity naar design

28-01-20 15:06 Technische vooruitgang verkleint de functionele verschillen tussen...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)