EO

Dyson-geïnspireerd motor-concept

30 oktober 2019 om 13:37 uur

Het is alweer zo’n 10 jaar geleden dat James Dyson zijn revolutionaire ventilator introduceerde. Met de Dyson Air Multiplier verrastte hij consumenten met een ventilator zonder gevaarlijk roterende bladen. De impact van deze innovatie is tot op de dag van vandaag zichtbaar, zoals te zien is in Saharudin Busri's 'Dyson Inspired Concept Motorcycle'. Hoewel het nog steeds een concept is, ziet het eerste ontwerp er al opwindend genoeg uit. In navolging van Dyson's bladloze ventilator, besloot Busri om de spaken van het wiel van zijn (motor)fiets te verwijderen.


Een vloeiende strook metaal vormt de kuip van de motor en strekt zich uit tot aan de motorruimte om hem een strak en samenhangend uiterlijk te geven. Blauw, zilver en rood waren de voorkeurskleuren van de ontwerper, met zwarte tinten en drie slanke lijnen die de koplamp vormen. Het remlicht geeft de indruk van een zwevend ontwerp. De loopvlakken van de banden bestaan uit een onconventioneel stippelpatroon. Het resultaat is een ‘lean and mean machine’ met zowel een Dyson-geïnspireerde esthetiek als een futuristische uitstraling. Hoewel het zitje er een beetje ongemakkelijk uitziet, moeten we concluderen dat wat begon als een schets al is omgezet in deze prachtige render die ons doe uitkijken naar een, hopelijk ooit, volledig functionerende motor.

 

Achtergrondartikelen

RSS

De tirannie van...ingenieurs-balkentheorie

20-05-20 12:35 In zijn buitenaards goede essay ‘The Tyranny of the Rocket Equation’,...

Hoe ‘fijn’ moet het zijn?

20-05-20 12:06 Machine- en installatiebouwers die een consistente modulaire aanpak...

Dynamisch balanceren met of zonder contramassa

20-05-20 11:34 In 2008 ging de Wim van der Hoek Award naar Volkert van der Wijk voor zijn...

Print(er)optimalisatie brengt ABS naar ‘desktop’

20-05-20 10:30 3D-printen als productietechniek heeft vooral veel baat gehad bij de...

Ontwerp van een telescoopspiegelophanging

26-03-20 15:07 De tweede Wim van der Hoek Award ging in 2007 naar Rob van Haendel voor een...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)