EO

Een dashboard op je fiets

18 september 2019 om 18:04 uur

Handsfree navigeren

Een auto zonder navigatiesysteem is vandaag de dag bijna ondenkbaar, maar fietsen en motorfietsen hebben nog nauwelijks mogelijkheden om meer te vertellen dan je snelheid en het brandstofniveau. Terwijl navigatie ook voor tweewielers best handig zou zijn. Het verbod om vanaf 1 juli 2019 geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vast te houden tijdens het fietsen maakt het er niet gemakkelijker op.


Vastbesloten om dit probleem op te lossen hebben Julian en Edouard Chavance de CYCLYK ontworpen. De spelling kan lastig zijn, maar het product is dat niet. Ontworpen uit hoogwaardig siliconenmateriaal houdt de CYCLYK universeel elke smartphone vast aan het stuur van elke fiets en houdt hem stevig op zijn plaats, op welke ondergrond je ook rijdt. Kortom CYCLYK transformeert je smartphone in een betrouwbare GPS voor je tweewieler en nog belangrijker, geeft je een betere plek om op te bergen terwijl je rijdt dan hem in je zak te houden en het risico te lopen dat hij er tijdens de rit uit valt.

 

Maximale vrijheid
De CYCLYK werkt met elke smartphone, met of zonder cover. Meerdere bandjes houden de smartphone op zijn plaats zonder het scherm te overlappen of te blokkeren, en het plaatsen en afhalen neemt letterlijk twee seconden in beslag, zodat je gemakkelijk kunt op- of afstappen. Het universele ontwerp maakt het zelfs mogelijk om de CYCLYK te gebruiken met motorfietsen, scooters, bromfietsen, of zelfs de Segway. Je zou je smartphone zelfs kunnen monteren op de handgrepen van een winkelwagentje of kinderwagen als je wilt, al is dat niet het beoogde doel van het product. De siliconen constructie rekt zich uit om elk formaat te kunnen plaatsen en op zijn plaats te houden op alle soorten terrein, zodat je door de stad kunt rijden of zelfs off-road kunt gaan op je mountainbike. Het geeft je maximale vrijheid om je smartphone te gebruiken zoals jij dat wilt, door hem tijdens het rijden om te vormen tot een GPS, of een actiecamera op het stuur, of zelfs je fitnessapps of muziekapps te draaien terwijl je fietst.

 

 

 

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 5 2019 cover


 

 

Bureau Alskar

Sportief en zinvol design

GIO-erkenningen

Goed Industrieel Ontwerp


Eenpitter

Franziska Faoro


NS Upcycling

Duurzaam onderweg

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)