EO

Ambulance brancard (ontwerp)

19 juni 2019 om 21:02 uur

Wat als ambulancepersoneel een lichtgewicht rolstoel zou hebben om lichtgewonde patiënten mee te vervoeren? En wat als ze meer hulpmiddelen konden meenemen op de ambulance, zonder dat dat meer ruimte in beslag neemt? De Multi Scoop Pro biedt redding.


Studio Rotor ontwikkelde het ambulance brancard ontwerp van de Multi Scoop Pro voor Retter Helfer Medical. IDP Amsterdam heeft het concept verder ontwikkeld richting productie en BPO heeft het ontwerp gesimuleerd en geoptimaliseerd. De Multi Scoop Pro combineert de functies van een schepbrancard (of ‘scoop’) en een rolstoel. Met een gepatenteerd mechanisme wissel je in seconden gemakkelijk tussen scoop en rolstoel. Plat gevouwen is de brancard zo dun als een gewone schepbrancard. Daardoor past het in de bestaande opbergvakken op de ambulance.
 
Onderzoek naar werkomgeving

Floris Wiegerinck van Studio Rotor: “Het project begon met een brede verkenning van de werkomgeving van ambulancepersoneel. Aan welke fysieke belasting worden zij blootgesteld? Is het mogelijk om hulpmiddelen te ontwikkelen om hun werk lichter te maken? We hebben verschillende ambulancemedewerkers, managers en andere experts geobserveerd en gesproken om de problemen die ze tegenkomen goed te begrijpen.”


Zware brancards en andere apparatuur

Uit het onderzoek bleek dat traditionele manuele brancards in ambulances meer en meer worden vervangen door elektrische brancards. Dit zijn zware brancards van 60 kg waarin een hefmechanisme zit. Het lijkt erop dat paramedici deze zware brancards regelmatig in de ambulance laten, omdat de meeste van hun patiënten nog steeds vrij mobiel zijn. In die gevallen moeten de paramedici zelf al hun apparatuur dragen (ongeveer 35 kg). Ook toonde het onderzoek aan dat op iedere ambulance een schepbrancard aanwezig is, die gebruikt wordt om patiënten van de grond op te tillen wanneer ze bijvoorbeeld bewusteloos zijn geraakt. Deze schepbrancards worden zelden gebruikt, maar nemen wel veel ruimte in beslag.

 

Schepbrancard + lichtgewicht rolstoel
De combinatie van een schepbrancard met een lichtgewicht rolstoel bleek de meest veelbelovende ontwerprichting te zijn, waarbij drie functies worden gecombineerd. Ten eerste kan ambulancepersoneel hun apparatuur mee vervoeren naar de locatie van de patiënt. Ten tweede kunnen zij lichtgewonde patiënten in de rolstoelmodus mee terugnemen naar de ambulance. En ten derde kan het systeem worden gebruikt als normale schepbrancard bij zwaardere ongevallen.

 

Innovatief mechanisme
“Tijdens het ontwerpproces werden we geïnspireerd door een aantal andere slimme ontwerpen, zoals klapstoelen, de Ruxxac-steekwagen en de Caterpillar scoop brancard”, vertelt Wiegerinck. “Om het geheel zo snel en plat mogelijk te maken, hebben we een innovatief mechanisme ontwikkeld dat inmiddels is gepatenteerd. Hiermee verandert de rolstoel razendsnel in een schepbrancard en terug. In een paar seconden. Het vouwt tot een zeer plat pakket, zodat het in de bestaande opbergplekken past voor schepbrancards in ambulances.

 

Veilig en stijf mechanisme
Het mechanisme is stijf in scoop-stand, zodat patiënten veilig van de grond kunnen worden geschept. En het is rigide in de rolstoel-stand, zodat patiënten veilig naar de ambulance kunnen worden vervoerd.
Eerste feedback uit de markt is positief. De Multi Scoop Pro wordt momenteel verder ontwikkeld. Lancering staat gepland voor het einde van 2019. Info: www.studiorotor.nl

 

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

cover 3 19


 

 

Springtime Design

Sterk in stedelijke mobiliteit

Biologisch plastic

Hoe afbreekbaar is dat in de praktijk?


LM Wind Power

Windmolens worden steeds groter


TU Delft Industrieel Ontwerpen

Duurzaamheid is een werkwoord

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind september 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)