EO

Zelfremmende trolley

22 mei 2019 om 23:12 uur

De engineers van Ford geloven dat de technologie die zij ontwerpen om auto's te besturen ook elders kan worden ingezet. Bij trolleys bijvoorbeeld, zoals die worden gebruikt in supermarkten en op luchthavens. Berucht om het spontaan wegrijdend vermogen als je net de andere kant opkijkt. Ford experimenteert nu om deze ‘koppige karretjes’ te kunnen temmen.


Zelfs als volwassene is het vaak lastig om perfect te manoeuvreren met zo’n vehikel, laat staan voor een kind dat zich verveelt in de supermarkt. Afgezien van het feit dat ze weinig controle hebben over zo’n voertuig, kunnen kinderen nauwelijks zien waar ze naartoe gaan met een volgepakt karretje voor hun neus. Het gevolg: botsingen met klanten, omver gekegelde stapels soepblikken en geblokkeerde gangpaden. Met de zelfremmende technologie van Ford behoort die chaos straks wellicht tot het verleden.

 

De (nog experimentele) Ford trolley is uitgerust met een naar voren gerichte camera in combinatie met een radarsysteem voor objectdetectie en afstandsmeting. Wanneer de trolley een obstakel nadert zorgt het zelfremmend systeem ervoor dat hij langzaam tot stilstand en niets of niemand tegen de vlakte rijdt.
Het is een opmerkelijke manier van Ford om de zelfremmende technologie van het bedrijf te demonstreren en om deze stapsgewijs te verbeteren.

 

De experimentele trolley mist nog wel een cruciaal kenmerk: de karretjes zijn niet ontworpen om zich in elkaar te nestelen (waarschijnlijk omdat de remtechnologie in dat opzicht niet zou functioneren), wat ook betekent dat ze niet compact kunnen worden opgeslagen zoals de huidige trolleys dat kunnen. Maar hier zal Ford ongetwijfeld ook wel een oplossing voor bedenken.

 

 

 

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

PM 4 2019


 

 

Bureau Kommerkors

Nuchterheid met een twist

Oranjevaasje

Prinses Margarita ontwerpt


Eenpitter

Elleke van Gorsel


Tokyo 2020

Robots op de Spelen

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind december 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)