EO

Auto van gerecycled plastic

22 mei 2019 om 05:12 uur

De toenemende hoeveelheid plastic in het milieu is ook autofabrikanten opgevallen. De Birò O2, een speciale variant van Estrima's elektrische scooter, is de eerste auto die gemaakt is van meer dan 80% gerecycled plastic.


De Birò O2 is een variant op de originele Birò van Estrima, een eenpersoons elektrische vierwielige scooter voor energiezuinig vervoer. De O2 is niet alleen net zo energiezuinig als zijn voorganger, maar probeert ook zijn ecologische voetafdruk sterk te verkleinen door gebruik te maken van plastic dat normaal gesproken op vuilnisbelten of in oceanen terechtkomt. Naast het metalen chassis van de auto zijn de buitenste delen, waaronder de voor- en achterpanelen (en zelfs de motorkap), gemaakt van gerecycled plastic.

 

Plastic afval
Estrima werkte samen met Mandalaki Studio om dit duurzame hoogstandje te realiseren. Mandalaki verzamelde en verwerkte grote hoeveelheden plastic afval afkomstig van wegonderhoud, zoals kegels en uithangborden, die vervolgens werden gerecycled d.m.v. reiniging, behandeling en vermaling tot een fijn poeder. Dit poeder werd gebruikt als grondstof voor de voor- en achterpanelen van de O2. Andere elementen, zoals de stoelen, de toerenteller, het stuurwiel en de deuren, zijn gemaakt van niet-gerecyclede kunststoffen zoals thermoformed PVC, hoewel Estrima en Mandalaki werken aan de ontwikkeling van een auto die van 100% gerecycled plastic is gemaakt. De Birò O2 is voorzien van een krachtige elektrische motor die een topsnelheid van 40 mijl per uur kan behalen en met één enkele acculading tot 62 mijl kan rijden. Er zijn 31 exemplaren beschikbaar voor de verkoop.

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

cover 3 19


 

 

Springtime Design

Sterk in stedelijke mobiliteit

Biologisch plastic

Hoe afbreekbaar is dat in de praktijk?


LM Wind Power

Windmolens worden steeds groter


TU Delft Industrieel Ontwerpen

Duurzaamheid is een werkwoord

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind september 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)