EO

Bijproduct van aluminium wordt keramiek

24 april 2019 om 20:40 uur

Aluminium is een populair materiaal om producten mee te maken. Het is licht, makkelijk vormbaar, en duurzaam. Dat laatste niet alleen in de zin van ‘gaat lang mee’ maar ook in de zin van ‘circulair’, omdat aluminium niet degradeert tijdens het recycleproces en dus steeds opnieuw kan worden hergebruikt.


Het productieproces van aluminium is echter niet bepaald duurzaam. Tijdens het winnen van aluminiumoxide uit aluminiumerts blijft rode modder of rode slib achter, een nogal alkalisch materiaal. Jaarlijks wordt meer dan 150 miljoen ton rode slib gepubliceerd, dat meestal gedumpt wordt in reservoirs, waar het in het milieu kan lekken. Een groep designers van de Royal College of Art, Guillermo Whittembury, Joris Olde-Rikkert, Kevin Rouff en Luis Paco Bockelmann, ontwikkelde een methode om van deze rode slib keramiek te maken.


Obstakels
De grootste obstakels in hun onderzoek betroffen de kleine korrelgrootte en het feit dat het materiaal zo alkalisch is. De ontwerpers wisten deze nadelen echter naar hun hand te zetten. De korrelgrootte maakt het mogelijk om de modder in delicate vormen te ‘slibgieten’, terwijl de alkaliteit de mogelijkheid biedt om het materiaal als geopolymeerbeton te gebruiken, wat mogelijkheden biedt voor gebruik in architectonische projecten.

 

Veilig
Behalve het keramiek zelf is ook het glazuur gemaakt met rode slib, dankzij de grote hoeveelheid metaaloxides die daarin aanwezig is. Dit wordt geneutraliseerd tijdens het bakken, dus het servies is veilig om van te eten en te drinken. Het keramiek is ontwikkeld in samenwerking met de KU Leuven, Imperial College London en Alteo, een van de eerste aluminiumraffinaderijen ter wereld.

 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over innovatieve materialen? Bezoek MaterialDistrict.com en abonneer je op de nieuwsbrief!

 

Achtergrondartikelen

RSS

In de wolken

30-01-20 10:12 Het in Boston gevestigde PTC heeft onlangs het relatief jonge ‘3DCAD in...

Van corporate identity naar design

28-01-20 15:06 Technische vooruitgang verkleint de functionele verschillen tussen...

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)