EO

Is er (comfortabel) leven op Mars?

22 april 2019 om 02:01 uur

Als er leven was op Mars, waar zouden mensen dan wonen en hoe zou het er dan uitzien? De designers van HASSELL gingen de uitdaging aan en ontwierpen de perfecte habitat voor ruimteverkenners op de rode planeet als onderdeel van NASA's 3D Printed Habitat Challenge.


Deze internationale wedstrijd werd namens NASA georganiseerd door Bradley University (USA). Het riep designteams op om een woon- en werkomgeving voor vier astronauten te ontwerpen, waarbij alleen gebruik werd gemaakt van lokale Mars-bronnen of gerecycled materiaal van de Mars-lander. Een habitat gebouwd door robots met materialen van Mars.

 

Regoliet

HASSELL ontwierp, samen met engineers van Eckersley O'Callaghan, een extern omhulsel dat autonome robots kunnen bouwen met behulp van niets meer dan de natuurlijke laag regoliet van de planeet, los en vaak verweerd materiaal aan het oppervlak dat kan bestaan uit brokken gesteente en allerlei ander los materiaal. Hierdoor kunnen exploratieteams tot op zekere hoogte beschermd worden tegen de elementen. Na de landing construeren de astronauten snel het interieur van het gebouw met een serie opblaasbare 'pods' die alle woon- en werkbehoeften voor het dagelijks leven op Mars bevatten.

 

Comfort
Xavier de Kestelier, Head of Design Technology and Innovation van HASSELL: “Deze wedstrijd bood een welkome gelegenheid om een menselijk element in het ontwerp van de lucht- en ruimtevaartindustrie te brengen. Ontwerpen voor de ruimte richt zich vooral op het bereiken van maximale prestaties en maximale efficiëntie voor technologie en machines - maar niet op mensen. Wij hebben ons ten doel gesteld om op Mars een omgeving te creëren die niet alleen hoge prestaties levert, maar die de astronauten ook een zekere mate van comfort en vertrouwdheid biedt. Het is een omgeving waarin ze zich veilig en uitgerust voelen om het belangrijkste werk in de geschiedenis van de ruimteverkenning te kunnen doen".

 

 

 

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

cover 3 19


 

 

Springtime Design

Sterk in stedelijke mobiliteit

Biologisch plastic

Hoe afbreekbaar is dat in de praktijk?


LM Wind Power

Windmolens worden steeds groter


TU Delft Industrieel Ontwerpen

Duurzaamheid is een werkwoord

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind september 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)