EO

Drie nieuwe ereleden voor de BNO

01 april 2019 om 21:11 uur

Op 27 maart zijn Wolfram Peters, Jeroen van Erp en Gerbrand Bas geïnstalleerd als erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). De BNO benoemt regelmatig ereleden, vanwege hun grote verdiensten voor het vak en/of de vereniging.


De ereleden van de BNO maken prominent deel uit van de ontwerpgemeenschap, geven die gemeenschap extra reliëf, vormen er het hart en vaak ook de voorhoede van. Ze zijn de voorbeelden en voorvechters, veelal zichtbaar en soms op de achtergrond. Ze zijn degenen aan wie nieuwe generaties zich meten en optrekken. Ze zijn ambassadeurs voor de vakgemeenschap, die helpen om nog sprekender te vertellen over het ontwerpvak, de geschiedenis, de betekenis van ontwerp in de samenleving.

 

Wolfram Peters
Onlangs kondigde Wolfram Peters zijn afscheid aan van npk design, het bureau dat mede zijn naam draagt. Dat betekent de afronding van de veertigjarige carrière van één van de iconen van het Nederlandse design.

 

Jeroen van Erp
Medeoprichter en creatief directeur van ontwerpbureau Fabrique is een van de pioniers van de ontwikkeling van digital design in Nederland. Hij is een breed georiënteerde visionair die zijn kwaliteiten voortdurend ook buiten zijn eigen bureau inzet. Sinds november 2015 is hij ook professor Conceptdesign aan de TU Delft.

 

Gerbrand Bas
Als verbindend en voorwaardenscheppend entrepreneur is Gerbrand Bas al decennia actief. Hij is de man achter de GIO-erkenningen (Goed Industrieel Ontwerp). Met zijn kennis van de ontwerpwereld levert hij een onmisbare bijdrage aan het designklimaat in Nederland, onder meer via de Federatie Creatieve Industrie.

Installatie
Vanwege hun bijzondere verbondenheid met het vak industrieel ontwerpen, vond de installatie plaats op 27 maart in CIRCL te Amsterdam, als afsluiting van de bijeenkomst ‘De toekomst van het vak industrieel ontwerpen’. Wolfram Peters, Jeroen van Erp en Gerbrand Bas ontvingen bij die gelegenheid de zogenoemde BNO-creditcard, ontworpen door Ted Noten.

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

cover 3 19


 

 

Springtime Design

Sterk in stedelijke mobiliteit

Biologisch plastic

Hoe afbreekbaar is dat in de praktijk?


LM Wind Power

Windmolens worden steeds groter


TU Delft Industrieel Ontwerpen

Duurzaamheid is een werkwoord

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind september 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)