EO

Airbag voor motorrijders

11 maart 2019 om 11:10 uur

Vrijwel iedereen kent wel iemand die betrokken is geweest bij een motorongeluk. ‘Airbag for Bike’ is een gepatenteerd airbag-ontwerp van Forteon dat tot doel heeft het leven van motorrijders te beschermen en te redden


De airbag is voorzien van een gordelsysteem dat minder hinderlijk zit dan een veiligheidsgordel in een auto. Er is geen speciale jas of ingewikkelde uitrusting nodig. De rijder bevestigt de heupgordel aan de motorfiets en is klaar om veilig te rijden. Met behulp van slimme elektromagnetische technologie worden de gespen automatisch losgemaakt als de berijder van de motorfiets wil springen in een scenario met een laag risico, of als de berijder probeert op te staan van de motorfiets terwijl deze stilstaat.

 

Beschermende cocon
De airbag wordt alleen geactiveerd als de motorfiets met een bepaalde snelheid rijdt en verschillende bewegingssensoren een plotselinge vertraging detecteren, een plotselinge versnelling (indien de motor van achteren wordt geraakt) of een verlies van evenwicht dat niet door een mens kan worden gecorrigeerd. De gespen houden bij een ongeval de airbag zachtjes tegen de berijder aan terwijl een beschermende cocon wordt gevormd. De airbag blijft na het ongeval nog een paar seconden opgeblazen en loopt vervolgens leeg, zodat de motorrijder zich naar een veilige plek kan verplaatsen.

 

Prototype
Via crowdfunding wordt financiering gezocht om volledig functionerende prototypes te maken voor crashtesten, voor licentieverlening en productie van de airbag. De campagne op Indiegogo loopt nog tot 1 april 2019, en dat is geen grap. De bedenkers hebben al een prototype ontwikkeld met sensoren, een voorlopig opblaassysteem en rudimentaire airbags. Het eerste prototype maakt gebruik van CO2 containers, terwijl het volledig functionele prototype gebruik zal maken van een vast drijfgas of hybride systeem. Het doel is om zoveel mogelijk typen motoren te ondersteunen. Het huidige ontwerp is alleen geschikt voor solorijders, het is de bedoeling om later ook een duo-airbag te ontwikkelen.

Info: www.airbagforbike.com

 

 

 

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 2 2019 cover


 

 

 

Muzus

Verrassend service design van Muzus

Security by design

Van chip tot cloud


Nieuwe materialen

Terugblik op MaterialDistrict 2019


Bauhaus in Boijmans

Van meubels tot architectuur

 
De volgende editie van Product verschijnt eind mei 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)