EO

Bioplastic voor sporters

21 februari 2019 om 10:57 uur

Energie-gel in bioplastic

Plastic afval is een groeiend probleem. Slechts een fractie van het zogenoemde ‘single-use’ plastic wordt gerecycled en een groot deel komt terecht in het milieu, met name de oceaan. Ontwerpers zijn dan ook naarstig op zoek naar duurzame alternatieven voor plastic verpakkingsmateriaal. Eén zo’n ontwerper is Lizzie Wright, die voor haar project ‘Gone’ een volledig composteerbaar, biobased verpakkingsmateriaal ontwierp, speciaal voor energie-gels voor atleten.


Energie-gels zijn voedzame supplementen die met name worden gebruikt door hardlopers en racefietsers. De meeste van deze gels zijn verpakt in plastic folie. Sporters worden hierdoor gedwongen om een plakkerige verpakking bij zich te houden tot ze een prullenbak tegenkomen, of de verpakking direct van zich af te gooien.  
 
Volledig composteerbaar
Als alternatief ontwikkelde Wright een op planten gebaseerd bioplastic. Met behulp van lasersnijden wist Wright het onregelmatige materiaal een vergelijkbaar uiterlijk te geven als plastic van petroleum. Het geëtste patroon in de verpakking is gebaseerd op foto’s van het materiaal genomen onder een microscoop. Het materiaal is volledig composteerbaar, zodat atleten de verpakking zonder schuldgevoel langs de kant van de weg kunnen gooien, waar het binnen een paar dagen wordt afgebroken.  

 

Tip!
Krijg je geen genoeg van innovatieve en duurzame materialen en projecten? Laat je dan inspireren tijdens MaterialDistrict Rotterdam 2019, 12-14 maart in Rotterdam Ahoy. Haal hier je gratis toegangskaart op!

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 2 2019 cover


 

 

 

Muzus

Verrassend service design van Muzus

Security by design

Van chip tot cloud


Nieuwe materialen

Terugblik op MaterialDistrict 2019


Bauhaus in Boijmans

Van meubels tot architectuur

 
De volgende editie van Product verschijnt eind mei 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)