EO

Transportfiets 2.0

24 januari 2019 om 14:21 uur

‘Tring!’ Met de Convercycle wordt een compleet nieuwe categorie fietsen geïntroduceerd. Toch verschillen de afmetingen, in opgevouwen toestand, niet van die van een conventionele fiets. Dit maakt het net zo gemakkelijk rijden, parkeren en beveiligen als bij een gewone tweewieler.


Het achterwiel kan door middel van een simpele beweging in slechts drie seconden worden uitgeklapt. De op die manier tevoorschijn getoverde mand biedt plaats aan bijvoorbeeld boodschappen, sportspullen of een kinderzitje. Voor de party animals: de mand biedt voldoende ruimte voor twee kratten.

 

Dagelijks gebruik    
Conventionele transportfietsen zijn door hun grootte niet zo gemakkelijk te hanteren. De belasting kan bovendien van invloed zijn op de besturing als deze aan de voorzijde is gemonteerd. De grootte maakt het onmogelijk om een dergelijke fiets in fietsenrekken vast te zetten, met de trein te vervoeren of in een lift te krijgen. Daarom zijn ze voor velen niet geschikt voor dagelijks gebruik. Dit waren overwegingen van bedenker David Maurer om een ‘transportfiets 2.0’ te ontwerpen. Productontwerper Maurer ontwierp het eerste ontwerp van de Convercycle in 2017. Hij studeert design aan de Hochschule für Gestaltung in het Duitse Offenbach.

 

Marktrijp    
Het idee slaat aan in de markt en het project wordt gesteund door investeerders Robert Kratz en Hubertus Osterwind. In samenwerking met een fietsenframebouwer uit Frankfurt en een Engineering GmbH uit München wordt het huidige prototype nu getest en geperfectioneerd tot het ‘marktrijp’ is. Ter ondersteuning en financiering werd met succes een beroep gedaan op crowdfunding om de uiteindelijke productie en distributie te realiseren.
Info: www.convercycle.com   

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 2 2019 cover


 

 

 

Muzus

Verrassend service design van Muzus

Security by design

Van chip tot cloud


Nieuwe materialen

Terugblik op MaterialDistrict 2019


Bauhaus in Boijmans

Van meubels tot architectuur

 
De volgende editie van Product verschijnt eind juni 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)