EO

Gegroeide schoenen

11 februari 2019 om 12:34 uur

Kinderen kunnen uit hun schoenen groeien, maar schoenen zelf laten groeien is weer iets heel anders. Voor haar onderzoek ‘This is Grown’ liet ontwerper en onderzoeker Jen Keane de bovenkant van een schoen groeien met een methode die ze ‘microbieel weven’ noemt.


Voor haar project gebruikte Keane de bacterie k.rhaeticus. Deze bacteriën zijn het meest bekend voor de rol die ze spelen bij het maken van kombuchathee. De bacteriën produceren een kleine vezel, nanocellulose. Dit materiaal is supersterk, acht keer sterker dan staal en stijver dan Kevlar, dat onder meer wordt gebruikt voor kogelvrije vesten. Bovendien is het materiaal transparant en ontzettend licht van gewicht. Het wordt al toegepast voor medische doeleinden.
 
Schering en inslag
Keane was geïnspireerd door het spoor van vezels dat de bacteriën achterlaten. Voor haar project zette zij de schering op van het weefsel, en maakten de bacteriën de inslag, om traditionele weeftermen te gebruiken. Omdat de bacteriën zo klein zijn, zijn er echter geen restricties wat betreft de richting die je wel hebt op een traditioneel weefgetouw. Dit geeft de wever meer controle op de materiaaleigenschappen en biedt de mogelijkheid om patronen te maken die niet mogelijk zijn op een gewoon weefgetouw.
 
Hybride materiaal
Om de bovenkant van de schoen te maken ontwierp Keane een gepatenteerd proces voor het microbieel weven. Het resultaat is een hybride materiaal, gemaakt met bacteriën, een voedingsstof en biologisch afbreekbaar garen. Het garen bestaat uit een lang stuk en wordt bij elkaar gehouden door de nanocelullose geproduceerd door de bacteriën. De bovenkant van de schoen is in één deel gegroeid, zonder deze te hoeven naaien.

 

Gratis kaartjes voor MaterialDistrict Rotterdam!

Krijg je geen genoeg van innovatieve materialen en projecten? Laat je dan inspireren tijdens MaterialDistrict Rotterdam 2019, 12-14 maart in Rotterdam Ahoy.

Haal hier je gratis toegangskaart op: https://freeticket.materialdistrict.com/nl/homeexh

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 2 2019 cover


 

 

 

Muzus

Verrassend service design van Muzus

Security by design

Van chip tot cloud


Nieuwe materialen

Terugblik op MaterialDistrict 2019


Bauhaus in Boijmans

Van meubels tot architectuur

 
De volgende editie van Product verschijnt eind juni 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)