EO

Sneller herstel dankzij robot-revalidatie

24 januari 2019 om 12:26 uur

Revalidatierobot Robert is een intelligente robotarm die zelfstandig alle soorten bewegingsoefeningen kan uitvoeren. Geschikt voor patiënten voor spoedige revalidatie na een operatie of bijvoorbeeld een beroerte. Volgens Erwin Vennik, oprichter van leverancier Roboticare, is Robert echt een robot die verschil gaat maken.


Robert is ontwikkeld in Denemarken om te helpen bij revalidatie-oefeningen van de onderste ledematen. Patiënten kunnen met deze zorgrobot sneller herstellen. Dankzij de volledig gemotoriseerde robotarm kunnen diverse oefeningen worden uitgevoerd, zonder directe inzet van een therapeut. De robot bestaat uit een mobiel platform, voorzien van een zeer intelligente robotarm. Vrijwel alle menselijke bewegingen kunnen worden uitgevoerd.
 
Gebruiksvriendelijk  
Spoedig bewegen na een operatie is van groot belang, maar is vaak fysiek zwaar en tijdrovend. Niet alleen voor de patient, maar zeker ook voor de fysiotherapeut. Daarom worden vaak te weinig of te laat de noodzakelijke oefeningen en bewegingen gedaan. Deze robot kan daar op zeer gebruiksvriendelijke wijze verandering in brengen, aldus Vennik. “De intelligente robotarm wordt met een speciale band bevestigd aan bijvoorbeeld het been van de patiënt. De (fysio)therapeut doet eenmalig de gewenste oefenbeweging en de zorgrobot herhaalt vervolgens de beweging. De fysieke inzet van de therapeut wordt overgenomen door de revalidatierobot. De fysio kan dus andere oefeningen doen of patiënten helpen, terwijl de zorgrobot gewoon doorwerkt met de patiënt.”

Flexibel
Het systeem is geschikt voor een breed scala van patiënten in alle stadia van herstel na bijvoorbeeld een operatie of een infarct. Er is een individuele behandeling mogelijk, de (fysio)therapeut bepaalt zelf welke bewegingsoefeningen er worden gedaan, met of zonder weerstand en hoe lang. De revalidatierobot kan worden ingezet in één vaste behandelkamer maar kan ook naar meerdere patiëntenkamers worden gereden. Daarmee is dit systeem zeer flexibel en rendabel inzetbaar. Ziekenhuizen en revalidatiecentra kunnen bij Roboticare terecht om deze robot te kopen, te leasen of te huren. Ziekenhuizen kunnen zich ook aanmelden voor een demo-tour.


Info: www.roboticare.nl

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

cover 3 19


 

 

Springtime Design

Sterk in stedelijke mobiliteit

Biologisch plastic

Hoe afbreekbaar is dat in de praktijk?


LM Wind Power

Windmolens worden steeds groter


TU Delft Industrieel Ontwerpen

Duurzaamheid is een werkwoord

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind september 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)