EO

Veilig toilet voor iedereen

12 december 2018 om 14:15 uur

eSOS toilet

Op 19 november stond Wereld Toiletdag 2018 in het teken van de noodzakelijke maatregelen om tegen 2030 een veilig toilet voor iedereen over de hele wereld te garanderen. IHE Delft werkt nauw samen met partners over de hele wereld om dit te realiseren. In nauwe samenwerking met IHE ontwikkelde FLEX/design het eSOS (Emergency Sanitation Operating System), het eerste echte slimme toilet. IHE onthulde met trots het nieuwste prototype, dat binnen afzienbare tijd in Nairobi, Kenia, getest zal worden.


Vandaag de dag leven 4,5 miljard mensen zonder veilig toilet, in rampgebieden en vluchtelingenkampen zijn sanitaire voorzieningen een reëel probleem. Het eSOS is een samenhangende oplossing voor sanitaire voorzieningen in noodsituaties onder extreem zware omstandigheden. Het biedt basishygiëne aan degenen die dit het meest nodig hebben en verzamelt tegelijkertijd essentiële gegevens als indicatoren voor allerlei gezondheidsissues.

 

Latrines
Natuurlijk is er in deze situaties geen riolering, dus de sanitaire voorzieningen zijn afhankelijk van het gebruik van latrines. Deze zijn sterk afhankelijk van het regelmatig legen en schoonmaken. Zodra de tanks vol zijn, moeten ze worden geleegd en gereinigd om een aanvaardbaar niveau van hygiëne te handhaven. Het slimme toilet bewaakt het vulniveau en optimaliseert de efficiëntie van het reinigen en legen. Het voorspelt ook de hoeveelheid energie, meststoffen en water die uit de afvalstromen kan worden teruggewonnen. Tegelijkertijd kunnen de gegevens uit de afvalstromen (urine en fecaal afval) worden geanalyseerd en behulpzaam zijn bij het realiseren van een effectievere voedsel- en drinkwatervoorziening. Het kan inzicht geven in een mogelijke dreiging van diarree en de behoefte aan medische voorzieningen.


Robuust en licht
De toiletten zijn gemakkelijk inzetbaar in rampgebieden vanwege hun robuuste en lichte specificaties. Ze verbeteren de kwaliteit van leven van mensen in nood en minimaliseren de bedreiging van de volksgezondheid van deze kwetsbare mensen. Het tweede prototype zal op korte termijn in Kenia worden gebruikt om specifieke feedback te krijgen voor verdere optimalisatie.

Info: www.un-ihe.org en www.flexdesign.nl

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 2 2019 cover


 

 

 

Muzus

Verrassend service design van Muzus

Security by design

Van chip tot cloud


Nieuwe materialen

Terugblik op MaterialDistrict 2019


Bauhaus in Boijmans

Van meubels tot architectuur

 
De volgende editie van Product verschijnt eind mei 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)