EO

Driewieler voor tweevoeters

25 november 2018 om 21:28 uur

Is het een scooter of is het een robot? De CanguRo is het om beurten. De CanguRo is een persoonlijke assistent die de gebruiker als een trouwe hond kan volgen of juist een ontspannen rit kan aanbieden. De CanguRo biedt forenzen en studenten op zoek naar de ultieme last mile vervoersoplossing meer dan alleen een comfortabele rit. De RidRoid robot - een mash up van ‘ride’ en ‘Android’ - is in staat om zijn gebruiker te volgen, en kan dan een handig hulpje zijn voor het dragen van een zware (school)tas. Maar hij kan ook zelf zijn weg naar een ontmoetingspunt vinden.


Ontwikkeld door Shunji Yamanaka van de University of Tokio en Takayuki Furuta van het Future Robotics Technology Research Center (fuRo) van het Chiba Institute of Technology in Japan, is de CanguRo dan ook ontworpen om zowel te volgen als te vervoeren. In de eerste modus is de CanguRo 550 mm lang en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie in de vorm van scanSLAM. Hiermee worden 3D-kaarten gegenereerd m.b.v. gegevens van sensoren om een schatting te maken van de eigen locatie.

 

Sensoren

De sensoren draaien op het eigen robotbesturingssysteem van fuRo en kunnen de gebruiker automatisch volgen of draadloos worden aangestuurd vanaf een tablet of smartphone. De CanguRo kan automatisch naar een specifieke locatie worden gestuurd om de gebruiker bijvoorbeeld na een vergadering of vermoeiende collegedag te ontmoeten.

 

Transporter

De CanguRo kan ook worden omgevormd tot een scooter-achtige transporter, waardoor de stoel wordt verhoogd en de lengte uitschuift tot 750 mm. De motoren drijven de 12-inch wielen aan de voorkant aan en sturen via het 10-inch dikke achterwiel. Een topsnelheid van 10 km/u zal de handen weliswaar niet op elkaar krijgen maar zal de berijder ontspannen vervoeren naar collegezaal of kantoortuin.


De speelse robot-driewieler ziet er al prachtig uit maar is nog niet te koop. Voorlopig is het nog een (veelbelovend) onderzoeksproject. Via onderstaande video kun je alvast een virtuele rit maken.

 
 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

cover 3 19


 

 

Springtime Design

Sterk in stedelijke mobiliteit

Biologisch plastic

Hoe afbreekbaar is dat in de praktijk?


LM Wind Power

Windmolens worden steeds groter


TU Delft Industrieel Ontwerpen

Duurzaamheid is een werkwoord

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind september 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)