EO

Designstoelen uit afgedankte jeans

26 november 2018 om 12:12 uur

Innovatie is topsport. Dat bleek eens te meer bij de ontwikkeling van de Limburgse circulaire stoel, gemaakt van afgedankte jeans. De Maastrichtse onderneming DenimX, specialist op het gebied van slim hergebruik van gerecyclede materialen, werkte meer dan een jaar aan dit spraakmakend design. Marc Meijers, industrieel ontwerper en eigenaar van DenimX: “In Nederland kampen we met een enorm textieloverschot. Maar liefst 150 miljoen kilo verdwijnt jaarlijks in de verbrandingsoven. Hoe mooi zou het zijn als we hier nieuwe producten van kunnen maken die mensen graag willen hebben?”


Herkenbaar
Door het afgedankte textiel uit elkaar te trekken en tussen de vezels een bio-based kunststof te mengen creëerde Meijers een recept waarmee drie-dimensionale producten kunnen worden gevormd en de oorspronkelijke textielvezels zichtbaar blijven. De gerecyclede jeans blijven daarmee herkenbaar en roepen dezelfde sympathieke reacties op als een mooie spijkerbroek. Een belangrijke eigenschap van de circulaire stoel is dan ook de textiele look and feel van het materiaal.

 

Circulaire economie
Met ditzelfde procedé ontwerpt DenimX ook producten voor klanten als Nike, Dyneema, Gispen en het Ministerie van Defensie. Hierbij wordt niet alleen met jeans gewerkt maar bijvoorbeeld ook met teveel geproduceerde sportkleding of afgedankte legeruniformen. Door na dit tweede leven de materialen te verhitten kunnen deze weer van elkaar worden gescheiden en geschikt gemaakt voor een volgend leven. Het DenimX proces draagt daarmee bij aan de transitie naar een circulaire economie.

 

Limburgs design
Zowel de Provincie Limburg als de Gemeente Maastricht onderkennen de potentie van dit duurzame project. Zo leverde de Provincie een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de noodzakelijke prototypes, en vormt de Gemeente Maastricht de eerste afnemer van de circulaire stoel door deze te bestellen voor haar evenementenruimte in het Eiffelgebouw. De Limburgse designstoel werd officieel gelanceerd tijdens het MKB Congres in het MECC Maastricht op 19 november jl. Daarmee vormt de circulaire stoel een belangrijke pijler van de nieuwe DenimX Collectie.
In Product magazine editie 4/2016 hebben we eerder uitgebreid aandacht besteed aan producten van DenimX.

Info: www.denimx.nl

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

cover 3 19


 

 

Springtime Design

Sterk in stedelijke mobiliteit

Biologisch plastic

Hoe afbreekbaar is dat in de praktijk?


LM Wind Power

Windmolens worden steeds groter


TU Delft Industrieel Ontwerpen

Duurzaamheid is een werkwoord

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind september 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)