EO

Special Awards Goed Industrieel Ontwerp 2018

21 november 2018 om 20:40 uur

Op 7 november werden in het Cube design museum te Kerkrade alle Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2018 gepresenteerd en de Special Awards uitgereikt. Hieronder richten we de spotlights op de Special Awards.


Special Award Materiaal
De opvallende Delta fiets van Mokumono krijgt van de jury een Special Award voor Materiaal. Het frame van deze fiets bestaat uit twee diepgetrokken platen aluminium, die aan elkaar zijn gelast. Dit levert een lichtgewicht en sterk frame op met een uniek design.

 

Special Award Respect
De Special Award voor Respect gaat naar LEA, de Lean Empowering Assistant, een robot-rollator voor de zorgsector. Ontwerpbureau Spark en Robot Care Systems ontwikkelden een communicatieve zorgrobot die zowel veiligheid als zelfstandigheid biedt. In Product magazine editie 1/2018 besteedden we al uitvoerig aandacht aan deze fraaie vinding.

 

Special Award Ergonomie
Flex/design ontvangt de Special Award voor Ergonomie voor de snoeptomatendispenser. Het apparaat werd ontwikkeld voor de telersvereniging Harvest House, dat de dispenser in supermarkten plaatst.

 

Special Award Functionaliteit
De Special Award voor Functionaliteit is voor Mobike. Het Amsterdamse ontwerpbureau Springtime Design maakte voor Mobike een elektrische huurfiets, speciaal bedoeld voor gebruikers met weinig fietservaring. De e-bike heeft een topsnelheid van 20 km/u en een bereik van 70 km.

 

Special Award Vormgeving
Dock Four krijgt de Special Award voor Vormgeving voor zijn Stylepad. Het bedrijf kwam op het idee om van het mood board een interieurproduct te maken, geschikt voor zowel woning- als projectmarkt. Het modulaire wandmeubel kan in tal van kleuren, prints en materialen worden uitgevoerd.

 

Special Award Originaliteit
Aan de brievenbus valt meer te innoveren dan je op het eerste gezicht zou denken, merkte de jury bij het beoordelen van Homebox. Daarom kende zij de Special Award voor Originaliteit toe aan dit product. In opdracht van Trim Trading ontwierp ontwerpbureau Promea een brievenbus die de warmte binnen houdt en de kou buiten.

 

Special Award for Excellence
De Special Award for Excellence gaat naar Flex/design voor de Lely Astronaut A5 melkrobot. Het ontwerpbureau verzorgde de vormgeving van de vijfde versie van Lely's melkrobot. Een belangrijke verandering t.o.v. het vorige model is de toepassing van elektromotoren in plaats van pneumatische aandrijving. Het resultaat is een stillere en efficiëntere installatie, die voor rust in de stal zorgt. Dit draagt niet alleen bij aan de gezondheid en het welzijn van de koe maar komt ook de melkproductie ten goede.

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

cover 3 19


 

 

Springtime Design

Sterk in stedelijke mobiliteit

Biologisch plastic

Hoe afbreekbaar is dat in de praktijk?


LM Wind Power

Windmolens worden steeds groter


TU Delft Industrieel Ontwerpen

Duurzaamheid is een werkwoord

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind september 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)