EO

Drijvende dakpannen voor als de dijken breken

16 november 2018 om 08:13 uur

Elke drijvende dakpan heeft 5 kilo drijfvermogen. Zo kun je eenmaal op het dak zelf uitpuzzelen hoeveel je er nodig hebt en een vlot bouwen.

50% van Nederland is gevoelig voor overstroming, las Avans-kunststudent Jolein Melis in de krant. Dat gegeven vormde de inspiratie voor haar afstudeerproject. Het Dakplan: een modulaire set drijvende dakpannen die in elkaar te schuiven zijn tot vlot.


"Ik las in de krant dat Nederland iedere dag kan overstromen. Zo'n 50% van de Nederlanders woont in een risicogebied. Maar 5% van de huishoudens heeft daar een noodpakket voor in huis. Een interessant gegeven", licht Melis haar project toe in Punt, het magazine van de hogeschool. Ze liep op dat moment stage bij een routingbureau waar ze vooral bezig was met het ontwerpen van emergency-bordjes. "Zo kwam het samen en bedacht ik: daar ga ik wat mee doen. Hoe kan ik mensen helpen en redden? Wat is de beste nooduitgang als de dijken in Nederland breken?" Zo kwam ze uit bij het dak, waar de meeste mensen, die zullen handelen in stress, heen zullen vluchten.

 

Dubbele functie

"Het Dakplan bestaat uit een modulaire set dakpannen, hol en van plastic, die in elkaar te schuiven zijn tot vlot. Iedere dakpan heeft een drijfvermogen van 5 kilogram zodat je je drijfbare gewicht kunt samenstellen."

Hoewel Het Dakplan in beginsel een reddingsmiddel is, heeft het nog een functie: mensen geruststellen. "Door ze het gevoel te geven dat ze met hun dakpannen de ramp kunnen overleven, dient Het Dakplan ook mentaal als nooduitgang: het is een waarschuwing voor mogelijk gevaar, een motivatietechniek om slachtoffers op de meest veilige plek te krijgen en een reddingsmiddel om de ramp te overleven."

d

Samen met zeven andere alumni vertegenwoordigde Melis AKV|stjoost op de Dutch Design Week. 

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 2 2019 cover


 

 

 

Muzus

Verrassend service design van Muzus

Security by design

Van chip tot cloud


Nieuwe materialen

Terugblik op MaterialDistrict 2019


Bauhaus in Boijmans

Van meubels tot architectuur

 
De volgende editie van Product verschijnt eind mei 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)