EO

Brandjes blussen met geluidsgolven

03 oktober 2018 om 08:37 uur

Twee studenten engineering van de George Mason University in de Verenigde Staten hebben een brandblusser uitgevonden die in staat is om vlammen te doven door middel van (gemanipuleerde) geluidsgolven.


Seth Robertson en Viet Tran maken gebruik van geluidsgolven die door een mobiel subwoofer kanon worden verspreid om de vlammen te doven, in plaats van de chemische verbindingen die worden gebruikt door traditionele brandblussers. Volgens de studenten biedt de sonische brandblusser de schoonste en minst destructieve manier om vlammen te doven, want hoewel vloeistoffen en chemicaliën effectief zijn in het blussen van branden, kunnen ze ook leiden tot extra materiële schade en gezondheidsrisico's. Hoewel de huidige versie van de blusser alleen in staat is om kleine brandjes te blussen, hebben de studenten bewezen dat het principe werkt.

 

De juiste frequentie
Hoewel het US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) eerder het idee heeft getest om geluidsgolven te gebruiken om branden te blussen, zijn Tran en Robertson de eerste ingenieurs die het principe hebben omgezet in een praktisch en bruikbaar apparaat. Door bass-geluidsgolven in een specifieke richting te focussen, maximaliseerden Tran en Robertson het vermogen om zowel zuurstof als brandend materiaal te manipuleren. Omdat geluid een drukgolf is die oscilleert tussen gebieden met hoge en lage druk, kan de oscillatie worden gebruikt om een vacuüm te creëren dat luchtmoleculen van de geluiden van de vlam scheidt, waardoor het vuur wordt geblust. Als onderdeel van hun onderzoek hebben de studenten een aantal verschillende frequenties getest. Ze ontdekten dat hoge tonen niet effectief waren en laagfrequente basgeluiden tussen 30 en 60 Hz het meest effectief.


‘Vlam in de pan’
Het apparaat bestaat uit een audioversterker, frequentiegenerator, voedingseenheid, akoestische uitgang, IR-sensor en een kartonnen collimator, compleet met een vortexmondstuk om het geluid te focussen. De ontwikkelkosten van het uiteindelijke prototype, dat 9 kg weegt, bedroegen slechts $ 600. De twee studenten werken aan de verdere ontwikkeling van het apparaat, zodat het kan worden gebruikt bij grotere branden. Terwijl de sonische brandblusser aanvankelijk zal worden gebruikt bij kleine branden, zoals bij ‘vlam in de pan’, zeggen Tran en Robertson dat de technologie uiteindelijk kan worden gebruikt om drones mee uit te rusten om branden te bestrijden.

 

 

 

 

Reacties (1)

We weten nog niks van geluidsgolven: kunnen "zwaartekracht"(is electromagnetische veldwerking zoals N.Tesla al zei) beinvloeden en waarschijnlijk poorten naar andere dimensies/universa openen-:een open onderzoeksterrein! B.
Bernard Linzel, 8 oktober 2018 13:53
 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 2 2019 cover


 

 

 

Muzus

Verrassend service design van Muzus

Security by design

Van chip tot cloud


Nieuwe materialen

Terugblik op MaterialDistrict 2019


Bauhaus in Boijmans

Van meubels tot architectuur

 
De volgende editie van Product verschijnt eind mei 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)