EO

Kitesurfing en motorsporttechniek inspireren tot licht geleidehondentuig

26 juni 2018 om 18:25 uur

NPK Design in Leiden heeft een beugel van koolstofvezel ontwikkeld voor een nieuw geleidehondentuig. De nieuwe beugel weegt minder dan de helft van de vorige metalen versie, wat het comfort voor hond en eigenaar aanzienlijk verbetert. Het nieuwe tuig, dat wordt gemaakt op verzoek van KNGF Geleidehonden, bevat verschillende innovaties, onder andere geïnspireerd door kitesurfing en motorsporttechniek, en heeft een reflecterende rand die zorgt dat de hond beter zichtbaar is in het verkeer.


Als een geleidehond zijn baasje langs obstakels en door het verkeer loodst, zijn het tuig en de beugel essentieel voor het doorgeven van zijn bewegingen. Daarvoor is het belangrijk dat het tuig goed past en dat alle verbindingen stijf en spelingsvrij zijn. Dankzij de ribbels die het NPK -team in het ontwerp heeft verwerkt, klikt het handvat duidelijk hoorbaar op zijn plaats. Een belangrijke eigenschap voor een visueel beperkte eigenaar. Eenmaal gemonteerd op het tuig 'zweeft' de carbon beugel boven de rug van de hond, wat minder belastend is voor het dier en voor zijn baasje. Het tuig zelf is gemaakt van leer, dat het meest slijtvaste materiaal voor deze klus bleek te zijn.

 

Janwillem Bouwknegt, een van de hoofdontwerpers van NPK. "We hebben verschillende gesprekken gevoerd met eigenaars en trainers van blindengeleidehonden. Op basis daarvan besloten we te kiezen voor koolstofvezel voor de beugel, vooral vanwege de superieure stijfheid en het lage gewicht. Dit betekende dat we op zoek moesten naar een leverancier die ervaring heeft met de serieproductie van carbon-componenten tegen een realistische prijs. Omdat we eerder goede ervaringen hadden met Refitech , waren zij onze eerste keuze." Dit bedrijf heeft dan ook opdracht gekregen voor de serieproductie.

handle

Bas Nijpels, sales engineer bij Refitech: "Onze rol in het proces was om te kijken naar de maakbaarheid en prestaties van de carbon beugel. Dit begon al in een vroeg stadium met het beoordelen van het conceptueel ontwerp en het optimaliseren ervan. Daarna volgden het maken van de productiemallen en de eerste prototypes voor gebruikstesten. Omdat KNGF Geleidehonden afhankelijk is van donaties en giften om hun werk te doen, wisten we van te voren dat de kosten beperkt moesten blijven. De productie van de carbon beugel, inclusief de metalen inserts, gebeurt daarom in onze Chinese productielocatie, maar wel op basis van technologisch kennis vanuit Nederland."

 

Interesse uit Australië en België

KNGF Geleidehonden is een non-profitorganisatie die geleidehonden fokt en traint voor blinde of slechtziende eigenaars, mensen die gebonden zijn aan een rolstoel, maar ook personen die lijden aan autisme of PTSS (Post Traumatische Stress Stroornis). Het nieuwe lichtgewicht tuig is in eerste instantie vooral bedoeld voor blindengeleidehonden in Nederland. Maar de eisen voor een geleidenhondentuig zijn wereldwijd het zelfde. Dat heeft er in geresulteerd dat KNGF Geleidehonden al opdrachten uit Australië en België gekregen, terwijl er ook interesse is vanuit de Verenigde Staten.

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product 5 2018 cover

Treininterieur van de toekomst

Samenwerking NS, Gispen en Mecanoo

Brandes en Meurs

'From A to B' met het OV

On the origin of products

De evolutie van de smartphone

Crowdfunding

De TweeDoek van Vij5

De volgende editie van Product verschijnt in februari 2019. 

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)