EO

Vliegende auto ‘ready for take off’

22 maart 2018 om 12:30 uur

Is het een auto die kan vliegen, of een vliegtuig dat kan rijden? Hoe dan ook: de eerste vliegende auto ter wereld, de oer-Nederlandse PAL-V Liberty, beleefde begin maart zijn wereldprimeur op de Autosalon van Genève. Het vliegvoertuig keerde terug naar het land waar hij is ontworpen en geproduceerd, als hoofdattractie van een nieuw auto-evenement in winkel- en belevingscentrum The Wall op 24 maart.


Al jaren is het de heilige graal waar het gaat om mobiliteit: een auto die niet alleen kan rijden, maar waarmee je je ook door de lucht kan verplaatsen. De Nederlander Robert Dingemanse startte in 2007 met de ontwikkeling van de PAL-V, dat staat voor Personal Air Land Vehicle. Hij was de eerste die definitief wist af te rekenen met de hindernissen die een dergelijk project oplevert, zoals enerzijds de lichtheid om te kunnen vliegen en anderzijds de stevigheid van een volwaardige auto, de actieradius en de ‘ombouwtijd’.
 
Rijbewijs en vliegbrevet
Na tien jaar voorbereiding is het definitieve ontwerp, de PAL-V Liberty Pioneer, klaar voor productie. Het wachten is alleen nog op certificering door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het vervoermiddel wordt in een oplage van 90 stuks gebouwd en gaat €499.000 kosten. Daarvoor krijgt de chauffeur/piloot een tweepersoons voer- en vliegtuig ter grootte van een Volkswagen Golf dat op de weg 160 km/u kan halen en in de lucht 180 km/u. Het ombouwen van auto naar vliegtuig duurt ongeveer vijf minuten. Voor het besturen van de PAL-V is een regulier rijbewijs B nodig, om het toestel te vliegen dient de piloot over een vliegbrevet te beschikken. De eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld.  
 
Kanteltechniek
“De PAL-V komt niet zomaar uit de lucht vallen”, vertelde Robert Barnhoorn van Spark Design al in Product Magazine 2, 2014. Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat Barnhoorn met Spark, samen met zakenman John Bakker, participeerde in een onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid van een vliegende auto met gyrocopter-techniek. “In 2000 maakten we de eerste concepttekeningen voor een driewielig voertuig met twee zitplaatsen achter elkaar, een grote rotor op het dak en twee duwpropellers”, aldus Barnhoorn. “De reacties waren vanuit Nederland vooral sceptisch, maar in landen als de VS, Duitsland en Frankrijk vonden ze het idee juist geweldig. Maar hoe zorg je dat een smal voertuig met een hoog kantelpunt door de gyrocopter-techniek op hoge snelheid toch een stabiele wegligging heeft? Door de kanteltechniek uit de Carver te gebruiken.” Dit was een logische stap in de evolutie van de PAL-V. Barnhoorn is namelijk vanaf het eerste uur betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Carver, een driewielige hybride tussen een motorfiets en een auto die kantelt in de bochten. De koppeling met de Carver leidde in 2002 tot een nieuw concept van de PAL-V.

 

Stap hier in voor een ritje met de PAL V.

 

 

 

 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 1 2019 cover


 

Material Cocktail

Selectie nieuwe materialen door MaterialDistrict

WAACS

Bureau met stevige wortels in product design


On the origin of products

De evolutie van de LED-lamp


'Old balls, please!'

Tennisballen krijgen een tweede leven

 
De volgende editie van Product verschijnt eind april 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)