EO

RapidPro Start-up award voor 10XL

22 maart 2018 om 12:15 uur

10XL heeft de RapidPro Start-up Award gewonnen, de prijs ter stimulering van start-ups op het gebied van additive manufacturing/3D-printen. Het bedrijf past volgens de jury een combinatie van verschillende technieken toe die veel mogelijkheden bieden: robotica, 3D-printen en een externe as voor een lange tafel (6 meter).


De awardwinnaar liet op de stand onder meer een 3D-geprinte kunststof boot zien. “Wat 10XL onderscheidt, is dat zij functionele delen printen met gerecyclede kunststoffen”, aldus de jury. “Daarmee spelen zij goed in op de circulaire economie trend en geven ze plastic afval een zinvol tweede leven.” 10XL heeft hiermee volgens eigen zeggen de grootste 3D printer van Nederland ontwikkeld en produceert daarmee producten tot een afmeting van l x b x h = 6.000 x 2.000 x 1.500 mm uit (gerecycleerde) thermoplastische materialen. Het bedrijf vervaardigt modellen en onderdelen voor o.a. de maritieme sector en de meubelindustrie, maar kan ook complexe modellen, prototypes en grotere functionele onderdelen fabriceren voor o.a. defensie.
 
Recyclebaar
“In principe is er geen ontwerplimiet bij 3D printing”, aldus Joep Grapperhaus, Chief Technoloy Officer. “Onze specialisatie is het vervaardigen van grotere producten en modellen uit PP-glas, ABS-koolstof en gerecycleerde verbindingen tot een lengte van 6 meter. Daarbij is het uitgangspunt dat de producten volledig weer recyclebaar zijn tot herbruikbaar materiaal. Om dergelijke grote producten en modellen te kunnen 3D printen, zijn we uitgegaan van een productslede die beweegbaar is op een track van 14 meter. Thans zijn wij het enige bedrijf in Nederland dat dergelijke grote modellen 3D kan printen. Voor de afwerking van het product hebben we gekozen voor een freesbewerking, omdat dit snel en nauwkeurig is. Het ruwe geprinte product wordt derhalve glad en op maat afgeleverd”.
 
Lees een uitgebreid artikel over 10XL in de komende editie van Product Magazine, die verschijnt rond 20 april. Nog geen abonnee? Kijk op www.productmagazine.nl voor de mogelijkheden.


Info: www.10-xl.nl


 

Achtergrondartikelen

RSS

De oorsprong van de smartphone

16-10-18 15:51 Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in...

Robots voor de dienstensector

19-07-18 12:00 “Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken,...

On the Origin of Products

26-06-18 11:31 Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80...

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

Product 1 2019 cover


 

Material Cocktail

Selectie nieuwe materialen door MaterialDistrict

WAACS

Bureau met stevige wortels in product design


On the origin of products

De evolutie van de LED-lamp


'Old balls, please!'

Tennisballen krijgen een tweede leven

 
De volgende editie van Product verschijnt eind april 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)