EO

Hövding: de fiets-airbag

15 januari 2018 om 14:05 uur

Een onzichtbare fietsairbag die als een kraag om je nek zit: Hövding is het Zweedse antwoord op de traditionele fietshelm. De airbag beschermt hoofd en nek zónder je kapsel te ruïneren. En de ANWB verkoopt ‘m.


Hoe werkt het?

In geactiveerde stand registreert de Hövding de bewegingen van de fietser 200 keer per seconde. In geval van een ongeluk worden de afwijkende bewegingen van de fietser waargenomen en zal de airbag zich opblazen; als je de airbag draagt en je bukt je om je slot te openen, zal er dus niks gebeuren. De helm wordt geactiveerd met behulp van een on/off-knop op de lip van de rits. Een geluidssignaal geeft aan dat de airbag is geactiveerd. Na circa 18 uur fietsen moet de batterij worden opgeladen; dat kan eenvoudig via een usb-aansluiting. Als de airbag één keer in actie is gekomen bij een val of aanrijding, is hij daarna niet meer te gebruiken. Als je een ANWB fietsverzekering hebt dan is de airbag bij een ongeval gratis meeverzekerd.

 

Vrijheid

 "We willen niet dat mensen de Hövding kopen en dragen omdat het verplicht is. Wel omdat hij veilig, mooi en comfortabel is", zegt bedenkster Terese Alstin. "Op het moment zijn de ontwikkel- en productiekosten nog aan de hoge kant. We realiseren ons dat de Hövding geen goedkope aanschaf is, maar als je bedenkt dat de airbag je leven kan redden, valt het wel mee." De helm werkt ook bij het dragen van een muts of bril en is ook geschikt voor de e-bike.

  

De Hövding fietsairbag is te koop in geselecteerde ANWB-winkels of te bestellen in de webwinkel. ANWB-leden betalen € 269,- niet-leden € 299,-.

 

Kijk voor meer info op de website van de ANWB.  

   

Bekijk hier een video van de fietsairbag:

 

 

Achtergrondartikelen

RSS

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Eerste samenwerking tussen drie co-robots ter wereld

20-12-17 13:55 ABB laat voor het eerst in de geschiedenis drie co-robots met elkaar...

GVB en Fabrique ontwikkelen nieuwe verkoopautomaat

20-12-17 13:48 Toeristen die zich recht onder het bord ‘Verkoop en opladen’ afvragen...

Houten brilmonturen blijken echte blikvangers

19-12-17 09:01 Het uitzoeken van een nieuw brilmontuur had voor Anko Gils onvermoede...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

prod 2 2018 cover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Spark innovation & design

Robotisering voor de dienstensector.

 

Vliegende auto

Vanaf nu te bestellen

 

Circulair ontwerpen

Tweede leven voor ArenA-stoelen

  

10XL

Even een boot van 6 meter 3D-printen

 

De volgende editie van Product verschijnt in juni 2018. 

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)