EO

Minimalistische platenspeler (video)

21 december 2017 om 09:49 uur

Wheel kan 12 inch vinylplaten afspelen op 33⅓ en 45 toeren. Dat lijkt niet opzienbarend voor een platenspeler. Maar Wheel is in meerdere opzichten een bijzondere platenspeler en bovendien van Nederlandse makelij.


Letterlijk alles dat nodig is om een plaat af te spelen, is in het draaiplateau zelf ingebouwd: toonarm, naald, aandrijving en versterkers. Alle functies worden bestuurd door de stick in het midden; de plaat wordt aan de onderkant afgespeeld. Geen knoppen, geen display, geen afstandsbediening, niet 'smart'. Eén aan/uit lampje. Simplistischer kan bijna niet.

Handige stick
De speler is slechts iets groter dan een gewone langspeelplaat en uiterst eenvoudig te bedienen. Draai aan de handige stick in het midden en de muziek begint te spelen. Zodra de plaat draait kan via de stick het volume geregeld worden. Het apparaat kan zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst of bevestigd.


Eye-catcher
Deze compacte mechanische machine van het Nederlandse bedrijf Miniot heeft succesvolle crowdfunding opgehaald via Kickstarter en behoorde tot de genomineerden voor de Dutch Design Awards 2017 tijdens de afgelopen Dutch Design Week. Wheel komt naar verwachting in februari 2018 op de markt. Het apparaat kent wel een pittige prijs: rond 800 euro. Maar dan heb je ook een eye-catcher van jewelste, die klinkt als een... platenspeler.

Luistertips
Enkele luistertips van ‘Joost den Draaijer’: Big Wheel (Tori Amos), The Big Wheel (Rush) en Hymn of the Big Wheel (Massive Attack). Veel luisterplezier!

 

Achtergrondartikelen

RSS

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

22-02-18 13:29 De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop...

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Eerste samenwerking tussen drie co-robots ter wereld

20-12-17 13:55 ABB laat voor het eerst in de geschiedenis drie co-robots met elkaar...

GVB en Fabrique ontwikkelen nieuwe verkoopautomaat

20-12-17 13:48 Toeristen die zich recht onder het bord ‘Verkoop en opladen’ afvragen...

Houten brilmonturen blijken echte blikvangers

19-12-17 09:01 Het uitzoeken van een nieuw brilmontuur had voor Anko Gils onvermoede...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

p

Bundles

Bundles gelooft in het einde van bezit. Als klant koop je bij Bundles geen apparaat, je betaalt voor het gebruik. De beste producten 'as a service', met duurzaamheid als rode draad. Om de groei te financieren, haalde Bundles met hun vijfde crowdfunding campagne een bedrag van 250.000 euro op bij 170 founders.

 

OV-poorten

Wat het ontwerp van OV-poorten betreft is de technologie vaak al moeilijk genoeg, maar de partijen die dat kunnen zijn vaak minder goed in het ontwerp. Die gedachte inspireerde Jasper van Kuijk en zijn team van de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Het resultaat: een aantal ongevraagde en soms zelfs radicale adviezen.

 

'Roodblok'

Op steeds meer plekken zie je ze in het straatbeeld verschijnen. Betonnen objecten ter preventie van een terreuraanslag met voertuigen. Tomaello maakte van de nood een deugd en vroeg de creatieve ingenieurs van ipv Delft, om samen een roadblock te ontwerpen dat staat als een huis en een vriendelijk uiterlijk heeft. Het resultaat: 'Roodblok'.

 

En verder:

Signaal

Column - 'Trends in verpakkingsdesign'

Polaroid is weer 'in the picture'

Column - 'Piraterij 3.0'

Wankelende wolkenkrabbers

Plexiglas in de luchtvaartindustrie

Leesvoer - 'De Polaroids van Wim Wenders'

 

De volgende editie van Product verschijnt in april 2018. 

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)