In het lichaam kijken met AR

De Universiteit Twente ontwikkelt momenteel een technologie die delen van het lichaam snel 3D kan tonen, alleen door de smartphone in het betreffende gebied te houden. De smartphonetechnologie is gebaseerd op Simultaneous Localization and Mapping (SLAM) en Augmented Reality (AR).

"We willen de informatie van MRI’s en andere scans toevoegen en zichtbaar maken met augmented reality", zegt Beril Sirmacek (Computer Science). "Hierdoor kunnen artsen delen binnen het lichaam zien, zoals tumoren, aderen en diabetische ulcera."

Bij het nemen van biopsies kan deze visuele ondersteuning helpen met het begeleiden van de robotarm om de tumor in een keer te bereiken.

"Op het moment dat wij het project startten, was ons doel om een SLAM-box te ontwikkelen. We kunnen onze lokalisatie- en 3D reconstructiesoftware gebruiken bij verschillende sensoren en niet alleen bij het gebruik middels smartphones. Onze visie kan leiden tot meer gezondheids-apps en andere robotica-apps zullen hierdoor intelligenter worden. Met deze technologie zullen de algoritmes de 3D-modellen van de omringende objecten snel begrijpen, onafhankelijk van de beeldsensoren die worden gebruikt."