Imec heeft tijdens de 3-daagse koninklijk bezoek van Koning Filip en Koningin Mathilde aan Nederland, het koningspaar en Nederlandse ondernemers geïnspireerd tot een betere toekomst met zijn onderzoek naar smart cities en smart health.
Maandagmiddag lichtte prof. Pieter Ballon, directeur van Imec-SMIT, tijdens een evenement rond samenwerking in innovatie en sociale inclusie, in aanwezigheid van beide koningsparen, de Smart City initiatieven in Vlaanderen toe. Volgens Pieter Ballon zien we steden nu veelal als een probleem, bijvoorbeeld op het vlak van veiligheid of mobiliteit. Maar dat hoeft niet zo te zijn, want uit onderzoek blijkt dat steden de meest duurzame vorm zijn waarin mensen kunnen samenleven. Een stad die de ambitie heeft om een slimme stad te worden, wil zichzelf transformeren van een probleem naar een oplossing. Zo’n stad is een plaats waar innovaties in technologie, communicatie, architectuur, infrastructuur en beleid worden gecombineerd om sociale, economische en ecologische uitdagingen aan te pakken.
City of things
Om te zien hoe zo’n echte slimme stad kan worden ontwikkeld, en dat op een realistische schaal, heeft Imec samen met het stadsbestuur van Antwerpen en een aantal bedrijven, het City of Things-project opgezet. Zo wordt Antwerpen een van de grootste IoT-proeftuinen in Europa, een levend lab waarin op grote schaal gegevens worden verzameld als basis voor slimme toepassingen. Het uiteindelijke doel is niet om een stad vol te steken met technologie, maar in de eerste plaats om een stad te creëren waarin de levenskwaliteit naar een nieuw niveau wordt getild door in te spelen op de concrete behoeften en verwachtingen van de inwoners.
Wearables
Woensdagvoormiddag had Holst Centre, het open innovatie initiatief van Imec en TNO, de eer om Koning Filip en Koningin Mathilde te ontvangen tijdens hun bezoek aan de High Tech Campus in Eindhoven. In Holst Centre demonstreerden onderzoekers hoe we in de toekomst gezonder kunnen leven dankzij wearables. De wearables van Holst Centre combineren Imec’s draagbare, draadloze geminiaturiseerde sensorsystemen met TNO’s printbare elektronica. Dit soort draadloze sensoren die medische parameters monitoren en in verbinding staan met het internet, maken smart health mogelijk. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld virtueel gecoacht worden om gezonder te gaan leven, door hun inzicht te geven in hun gezondheid, stress, eet- en beweeggewoontes en door die data te combineren met statistieken en persoonlijke voorkeuren.
Stress
Imec demonstreerde aan het Belgische koningspaar onder meer zijn health patch, een pleister die ademhaling en hartslag monitort en medische data via een smartphone kan doorsturen naar je dokter. Als patiënt ben je zo 24/7 verzekerd van medische bewaking.
Ook demonstreerde Imec zijn Chill Band – een armband die via de pols stress kan monitoren. Stress is vandaag de dag een van de voornaamste oorzaken van ziekteverzuim, en de Chill Band kan een belangrijke bijdrage leveren aan het correct interpreteren en beheersen van stress. Ten slotte demonstreerden twee spin-offs van Imec hun innovatieve producten: Bloom Life brengt een zwangerschapsmonitor op de markt die moeder en baby continu opvolgt nog voor de geboorte, en LifeSense commercialiseert een sensor die de urineblaas controleert en zo urineverlies wil verhelpen.
Ambitie
Na het bezoek aan Holst Centre inspireerde Imec’s CEO Luc van den Hove Nederlandse en Belgische bedrijfsleiders, in aanwezigheid van Koning Filip, over innovatie. "Het geheim van innovatie is de juiste koppen bijeenbrengen. Zij die geloven in de kracht van open innovatie, in de kracht van partnerships over de landsgrenzen heen. Maar ook zij die de absolute ambitie hebben om een wereldniveau te halen door wereldproblemen van de volgende generaties aan te pakken. Door onderzoek dat ertoe doet, met impact."