Imec presenteert ultrabreedband communicatiechip voor VR en neurologisch onderzoek

Imec heeft een ultrabreedband (UWB) communicatiechip ontwikkeld voor VR en neurologisch onderzoek. De chip is met zijn oppervlakte van amper 0,155mm² kleiner dan een rijstkorrel en haalt snelheden tot 1.66Gb/s – vijftigmaal meer dan de huidige UWB-standaard.

Volgens imec heeft ultrabreedbandtechnologie veel meer toepassingsmogelijkheden dan tot nog toe werd aangenomen, en zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om VR-brillen aan te sturen en voor neurologisch onderzoek door middel van hersenprobes. ‘Dankzij deze doorbraak zou ultrabreedband op termijn een geduchte concurrent van wifi-technologie kunnen worden – omwille van de voordelen die UWB brengt op het vlak van energie-efficiëntie, chipoppervlakte en installatie’, aldus de organisatie.

On(der)benut potentieel UWB

Vandaag wordt onder meer een beroep gedaan op draadloze UWB-technologie om auto’s veilig en vanop korte afstand te openen of te sluiten – zonder dat je daarvoor de sleutel uit je jaszak hoeft te halen en voor het nauwkeurig lokaliseren van goederen. De onderzoekers zien echter ook mogelijkheden voor toepassingen waarbij veel data over een heel korte afstand verstuurd moeten worden – en dat zo energie-efficiënt mogelijk.

De nieuwe impulsradio ultrabreedband (IR-UWB) – of kortweg ‘UWB’ – chip heeft een vermogen van minder dan 10 milliwatt. Gemiddeld verbruikt de chip 5,8 picojoule per bit, wat veel minder is dan wifi.

Exploreren

Meer onderzoek – en de inbreng van het internationale UWB-standaardisatiecomité – zijn nu nodig om deze doorbraak te vertalen in concrete producten. Bedrijven en instellingen die het potentieel van ultrabreedband, en de mogelijke toepassingen ervan, ondertussen verder willen exploreren, kunnen zich aansluiten bij imecs UWB R&D- en partnerprogramma