Categories: Actueel

Imec ontwikkelde een klein draadloos sensorsysteem dat in staat is om continu het hart te monitoren.

IMEC ontwikkelde de ‘ECG-pleister’ in het kader van zijn biomedisch elektronicaprogramma Human++. Dit onderzoeksprogramma ontwikkelt technologie voor autonome draadloze sensorsystemen met toepassingen in bijvoorbeeld slaapanalyse, detectie van hartritmestoornissen, monitoring van hersenactiviteit om te waarschuwen voor epilepsie-aanvallen… Het onderzoek gebeurt in samenwerking met nationale en internationale industriële partners waaronder Alcatel-Lucent, ASML, Bekaert, NXP, Philips, Target Compiler Technologies en Texas Instruments. Recent trad ook National Semiconductor, een leidinggevende fabrikant van analoge chips, toe tot dit programma. Het Human++programma werd in 2002 gelanceerd. In 2005 werd het ondergebracht in Holst Centre, een nieuw onderzoeksinstituut dat IMEC samen met het Nederlandse TNO oprichtte onder impuls van de Nederlandse en de Vlaamse overheid.

In een eerdere versie was de draadloze ECG-pleister in staat om de hartslag van een patiënt te meten. Het nieuwe systeem werd verfijnd, waardoor het niet alleen plooibaarder en elastisch is geworden, maar door de uitbreiding met extra software kan de ECG-pleister nu ook de gemeten hartsignalen verwerken. Testen tonen aan dat de detectiegevoeligheid en nauwkeurigheid van het systeem heel goed is. De ECG-pleister is uitgerust met een eigen ontwikkelde chip die de gemeten hartsignalen filtert en versterkt zodat ze bruikbaar zijn voor verdere verwerking. De verwerkte hartsignalen worden via een radioverbinding naar een ontvanger gestuurd. Doordat de hartsignalen lokaal in de pleister verwerkt worden vooraleer ze verstuurd worden, wordt de draadloze radioverbinding minder belast. Hierdoor vermindert het vermogenverbruik en kan de pleister langer blijven werken vooraleer de batterij moet vervangen worden. Het huidige systeem kan nu al tot 10 dagen continu monitoren.

Het systeem wordt momenteel uitgebreid getest en verdere verfijningen zouden binnen een paar jaren leiden tot de eerste echte medische toepassingen op de markt.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago