Categories: Actueel

Imec en UGent bouwen LCD scherm in contactlens (video)

In tegenstelling tot ledschermen in contactlenzen, die gelimiteerd zijn tot een beperkt aantal kleine pixels, maakt de nieuwe LCD-technologie gebruik van het gehele schermoppervlak. Het aantal pixels en de schermgrootte kunnen eenvoudig worden aangepast aan de specifieke toepassing, door het patroon aan te passen in de geleidende laag van het scherm. Zo kan een contactlens met slechts één enkele pixel die de hele lens bedekt, dienst doen als afstelbare zonnebril, maar ook kunnen contactlenzen met zeer veel pixels worden gerealiseerd.

Autonome elektronische contactlens

Het eerste prototype  toont een dollarteken, een knipoog naar de tekenfilmfiguren met dollartekens in hun ogen. Het scherm in dit prototype is voorlopig nog beperkt tot eenvoudige patronen, vergelijkbaar met een elektronische zakrekenmachine. Behalve het verbeteren van de beeldkwaliteit door het aantal pixels te verhogen, werken de onderzoekers ook aan een volledig autonome elektronische contactlens met ingebouwd beeldscherm. Die zou kunnen worden gebruikt voor medische doeleinden, bijvoorbeeld als artificiële iris om de lichttransmissie naar de retina te regelen in het geval de eigen iris is beschadigd. Of voor cosmetische toepassingen, bijvoorbbeld voor een iris waarvan je zelf de kleur kan veranderen. Op lange termijn moet zelfs een Head-Up Display (HUD) mogelijk zijn, waarbij een beeld rechtstreeks wordt geprojecteerd in het gezichtsveld.

Polymeer substraat

"Flexibele LCD-schermen zijn normaal gezien niet geschikt om in een nieuwe vorm gegoten te worden, en al helemaal niet in een sferische vorm. De grootste uitdaging was dus om een zeer dun bolvormig substraat te ontwikkelen met actieve polymeerlagen die de extreme omstandigheden van het modelleerproces aankunnen", zei Jelle De Smet, onderzoeker van het CMST. "Bovendien moest de invloed van de polymeerlagen op de soepelheid van het LCD-scherm in detail worden bestudeerd. Door gebruik van nieuwe soorten van actieve polymeren en door ze te integreren in een soepele gebogen cel, zijn we erin geslaagd deze contactlenzen met ingebouwd LCD-scherm te maken."

Prof. Herbert De Smet, hoofd van CMST’s display groep gaat verder: "Nu we erin geslaagd zijn om de basistechnologie te realiseren, kunnen we verder gaan, en concrete toepassingen uitwerken die mogelijks al binnen een paar jaar beschikbaar kunnen zijn." .

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

5 uur ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

5 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

7 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

7 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

8 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

9 uur ago