Illegale radiozender stoort vliegverkeer Rotterdam

Medewerkers van Agentschap Telecom hebben vorige week in samenwerking met de politie een illegale radiozender in Woudrichem ontmanteld. De zender stoorde het vliegverkeer op Rotterdam Airport. De storingen werden gemeld door de Luchtverkeersleiding Nederland.

De illegale zender werd aangetroffen in een antennemast van een telecomoperator. Een computer zorgde voor de het afspelen van de muziek. De apparatuur is verwijderd en meegenomen voor onderzoek. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Etherpiraten veroorzaken met hun illegale radio-uitzendingen regelmatig overlast. Ze verstoren het bereik van legale radiostations in Nederland. Een deel van deze zenders is aangewezen als calamiteitenzender. Ook het luchtverkeer en het communicatiesysteem C2000 ondervinden incidenteel hinder van de illegale uitzendingen. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Etherpiraterij komt vooral voor in het noorden en oosten van Nederland. Naar schatting zijn er ruim 2000 illegale radiostations die regelmatig uitzendingen verzorgen. In juni van dit jaar lanceerde Agentschap Telecom een nieuwe aanpak voor etherpiraten. Met als doel het aantal illegale uitzendingen drastisch terug te brengen. De eerste resultaten hiervan worden aan het eind van dit jaar bekend gemaakt.